Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Woonboulevard Princenhage
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


De super 8 films van mevrouw Klep in het museum (jaren 70)

De schenking van Mevrouw Willemen: Moeder Theuns aardappelschillend, door Jan Theuns

Op de lagere school in de jaren zeventig vierde het projectonderwijs hoogtijdagen. Bij project onderwijs worden alle vakken met elkaar verbonden via één onderwerp. Daarbij haalde men experts het klaslokaal binnen en gingen de leerlingen het klaslokaal uit om dingen ter plaatse te gaan bekijken en beleven. Op de Mariaschool in Princenhage was Martha Klep-Roovers een exponent van die stroming. Diverse projecten legde zij vast op super 8 film. Bijvoorbeeld het project 'Muziek in de klas'. Muzikanten van Cecilia kwamen vertellen over hun instrument en de muziek die zij maakten. De kinderen mochten zelf proberen de instrumenten te bespelen. Ben van den Boom liet de kinderen uit de vierde klas van Mevrouw Klep kennis maken met de Afrikaanse (muziek)instrumenten.
Met diverse onderwerpen haalde mevrouw Klep de pers. Er zijn beelden te zien dat Wies Jansen de kinderen interviewt voor de TROS. De kinderen uit haar klas maakten kennis met de cultuur van de stad Breda. Men bezocht de grote Kerk, de KMA en op het Begijnhof werd de klas nog rondgeleid door een echt begijntje.
De proeftuin in Princenhage aan de Heilaarstraat werd bezocht en we zien een jonge Henk Nuijten vertellen over zijn werk.
Een paar namen van de kinderen die op de films te zien zijn: Karin Biemans, Ron van Peer, Pascal Rombouts, Anja van Gurp, Diana Hagenaars, Desiree Jansen, Jan Mol, Letty Luijken, Wim Touw, Liesbeth Buijnsters, Boudewijn Schoenmakers en nog velen meer.

Het Princenhaags Museum laat op op Vaderdag (19 juni) de beelden zien. De films duren totaal ongeveer een uur, maar doordat ze op verschillende tijdstippen op twee schermen te zien zijn, hoef je maximaal maar een half uur te wachten om bepaalde beelden nogmaals te zien.

Het Princenhaags Museum ontvangt regelmatig voorwerpen, foto's, boeken, etc. In mei en juni zal een aantal van de nieuwste aanwinsten uitgestald worden. Zo kreeg het museum van Nico de Zwart een gedeelte van een koffieservies met daarop afbeeldingen van het roemruchte verleden van de BBA. Van Helma Raaijmakers ontving het museum een schoorsteenmantel die gestaan heeft in de molenaarswoning aan de Liesboslaan. Mevrouw Willemen schonk een schilderij van Jan Theuns met daarop diens moeder in een interieur met uitzicht op de toren. Harry Bachman schonk een aantal oude liedjes die op bruiloften en partijen werden gezongen. Bijzonder is het lied over een geheimzinnige moord op een achtjarig zoontje van landbouwer W.v.d. Broek te Prinsenhage, geschreven door J.P. Gros (zie meer...)

Het museum aan de Haagweg 334bis is open 19 juni van 13.00 tot 17.00 uur. In juli en augustus is het Princenhaags Museum gesloten.


Overige nieuwsberichten