Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Museum: Expositie over Koninklijke Harmonie Cecilia (11.12)
Koninklijke Harmonie Cecilia Princenhage bestaat sinds 1871. Reden genoeg voor het Princenhaags Museum om daar een tentoonstelling aan te wijden. Komend weekend is de expositie te bewonderen in het Princenhaags museum, Haagweg 334bis.
Een van de hoogtepunten uit de vroegste historie van de harmonie is manier waarop het predicaat Koninklijk werd verkregen. Zelden krijgt een vereniging die nauwelijks vijf jaar bestaat deze eretitel. Cecilia verwierf deze titel op een bijzondere manier. In de zomer van 1875 vindt in Breda een provinciale tentoonstelling plaats van Nijverheid, Landbouw en Kunstvoortbrengselen. Prins Hendrik, de populaire jongere broer van Koning Willem III, opent de expositie die plaats vindt op een speciaal aangelegd enorm feestterrein aan de Korte Boschstraat. Dagelijks treden muziekgezelschappen op bij de feesttent, op de Grote Markt of in een van de zalen in de stad. Cecilia verzorgt maar liefst vier van die muziekuitvoeringen. Eind van dat jaar haalt de harmonie opnieuw de bladen. Het niet zo succesvolle optreden van het Nederlandse leger in Atjeh is voor Joh. Madlener reden een bemoedigende parademars te componeren: Neerlands kracht doodt Atchins macht. Het muziekstuk werd opgedragen aan Zijne Majesteit Willem III, koning der Nederlanden. De koning ziet er aanleiding in om de Harmonie Cecilia vergunning te verlenen zich voortaan koninklijk te mogen noemen. De blijde tijding is op haar beurt het signaal voor een aubade aan de voorzitter, A. Schrauwen en de beschermheer, Baron van Lawick. Vervolgens begeeft het muziekgezelschap zich naar Breda, in vier rijtuigen, om ook de directeur een muzikale hulde te bezorgen. 

Tijdens de expositie zullen leden van Cecilia uitleg geven over hun instrumenten en zullen zij ook spelen. Wegens succes nog een keer open op zondag 11 december van 13.00 - 17.00 uur, Haagweg 334bis.


Overige nieuwsberichten