Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Zondag 13 november: slotviering van het Martinusjaar

Als we naar God zoeken, zegt de liefde: 'Langs hier' (Victor Hugo) 

Komt u ook naar de slotviering van ons jubileum 750 jaar Martinus? 

Op zondag 13 november om 10.00 uur in de Martinuskerk sluiten we plechtig het Martinusjaar af met een grootse viering. Bisschop Mgr. Van den Hende zal voorgaan samen met ons pastoresteam en vele oud-pastores. 

Een bijzondere slottentoonstelling vormen de 1100 reliekkastjes die u kunt bewonderen. Ze zijn gemaakt door de kinderen van de basisscholen in Princenhage en hebben als thema: Martinus. Tot dan!

Let op: vanwege dit grote feest zijn er geen vieringen op zondag in de andere kerken van de parochie!

< Bisschop Van den Hende, foto: Bisdom Breda
 


Kinderen van Sinte Maerte en De Eerste Rith gaan meer dan 1100 reliekkastjes maken!

Rond het jubileum van 750 jaar Martinus worden allerlei activiteiten en vieringen georganiseerd in Princenhage. Ook voor de kinderen besteden we er extra aandacht aan. Samen met Sinte Maerte en De Eerste Rith organiseert de parochie een speciaal project: Heilige Martinus, doosjes die je heilig zijn. Dit project is een tiental jaren geleden ontstaan in samenwerking met het museum Catharijneconvent in Utrecht. Op verschillende plaatsen in ons bisdom Breda hebben we er al mee gewerkt (Hulten, Rijen, Breda, Ulicoten). Nu gaan ook alle(!) leerlingen van de beide basisscholen na de herfstvakantie een reliekkastje maken. 

Wat is een reliekkastje eigenlijk? Een reliekkastje is een kistje met iets heiligs, iets bijzonders er in. Het woord zegt het al: een klein houten doosje met glas ervoor waar je een reliek in stopt. Een doosje met iets wat je heel dierbaar is en dat kan dus van alles zijn (knuffeltje van vroeger, foto van oma of opa, een medaille, enzovoort). Er kan ook iets inzitten van iemand die een voorbeeld voor je is, die je heel erg bewondert. 


(voorbeeld van een reliekkastje,
gemaakt door Wannes in 2001)


Ieder mens, ieder kind heeft wel van die dierbare dingetjes die heel waardevol zijn en die je nooit kwijt wil. Je doet ze in een mooi doosje of verstopt ze op een geheime plaats. Ook in de katholieke kerk hebben we van die bijzondere en heilige dingen. Die noemen we met een oud woord relikwieën of relieken. Vaak zijn het voorwerpen van heilige mensen. Het is goed om die bijzondere dingen te blijven bewaren. In de Martinuskerk van Princenhage hebben we bijvoorbeeld relieken van de heilige Martinus en de heilige Lucia.

Die dierbare en bijzondere dingen leg je niet zomaar ergens neer. Het is veel fijner om ze in een prachtig doosje of kastje te bewaren. Daarom gaan de leerlingen zelf mooi versierde vitrinekastjes maken. En als al die reliekkastjes klaar zijn, gaan we ze tentoonstellen. Dan maken we in de Martinuskerk een mooie plaats voor de tentoonstelling. We doen dat tijdens het feest van Sint Maarten op 11 november: meer dan 1100 reliekkastjes op de 11e van de 11e van 2011. En iedereen kan in dat weekend naar al die prachtige kastjes komen kijken. Voor alle kinderen, uit de onder-, midden- en bovenbouw hebben we boeiend schoolproject gemaakt over de Heilige Martinus, over zijn leven en werken.

Pastores Henny Spooren-Schaart en Adrie Lint.
(van de website http://www.nazarethparochie.nl)

Overige nieuwsberichten