Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Nieuwjaarsreceptie in De Koe (8.1.2012)

Uitnodiging

De Dorpsraad Princenhage, Dorp in Breda,
De Koninklijke Harmonie Cecilia Princenhage en
De Stichting Gemeenschapsaccomodaties Princenhage
nodigen de inwoners van Princenhage uit voor

HET NIEUWJAARSCONCERT
EN
DE NIEUWJAARSRECEPTIE


Op zondag 8 januari 2012, vanaf 12:00 uur in
Sociaal-Cultureel Centrum De Koe

In de Rabozaal zullen eerst het Opstap- en Opleidingsorkest een optreden verzorgen, waarna omstreeks 12:50 uur het Nieuwjaarsconcert van het groot Orkest volgt. Na afloop van het concert zullen de voorzitters van de uitnodigende organisaties met u proosten op het nieuwe jaar. Vanaf ongeveer 14:00 uur volgt een informaal samenzijn in de Vlaamse Schuur. Traditiegetrouw zullen dan de Princenhaagse figuren "Tante Sjaan" en "Neef Cristiaan" een kritische terugblik geven op het jaar 2011, tekst zie hieronder.


Het jaar 2011 door tante Sjaan en neef Christ
 
 
Voorgedragen door Veerle de Kroon en Boudewijn Schoenmakers op zondag 8 januari 2012 tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Dorpsraad, Stichting Gemeenschapsaccommodaties Princenhage en Koninklijke Harmonie Cecilia.
 
 
Sjaan
Daar staan we dan weer Christ, in de Koe. Al voor de 11e keer en nog steeds zijn we het niet moe. We nemen ons dorpke maar weer eens op de korrel. En gaan straks met z'n allen lekker aan de borrel.
 
 
Christ
Laten we blij zijn dat we hier nog staan want de Koe werd bedreigd in zijn voortbestaan. Gelukkig wordt hier in onze Koei goed genoeg ingenomen Zodat er hier genoeg centjes binnen komen
 
 
Sjaan
Ook door de HSL werd er in 2011 weer veel overlast gemeld. Maar maakt dat ding nou echt zoveel geluid als verondersteld? En dus ging men maar weer eens goed meten. En zag men dat het geluid binnen de norm bleef; want meten is weten.
 
 
Christ
In 2011 hadden veel verenigingen iets speciaals te vieren. Het leek wel of iedereen ging feestvieren.
 
 
Sjaan
Zo was er CC 't Aogje; zij vierden 55 jaar carnaval. Met een feest dat ons nog lang heugen zal. Maar wat een sof: die rare groene hoedjes raakten ze niet kwijt. De verkooptechnieken van Jan vd Bliek en Henk de Kroon ten spijt.
 
 
Christ
En dan was er ook nog het jongerenkoor Princenhage: al 35 jaar een begrip Wel krijgen ze steeds minder leden, da's wel wat sip. En dus zijn ze nu volop bezig en heel actief ... aan het werk aan een leden-werf-offensief.
 
 
Sjaan
De Martinusparochie maakte van het 750-jarig jubileum veel werk. Er was genoeg te doen in en rondom de kerk. De bisschop in de kerk was het hoogtepunt van het feest. Zó druk was het er al in jaren niet geweest.
 
 
Christ
Dat SEP in Princenhage veel doet hebben we geweten. Zo kon er al in april flink met eieren worden gesmeten. Ze noemen het nu voortaan het Princenhaags kampioenschap eieren gooien. Zodat we volgend jaar wéér met al die eieren op de Markt kunnen gaan klooien.
 
 
Sjaan
Bij het Oranjecommité hield Cees Hoosemans het voor gezien. Hij vond dat hij lang genoeg voorzitter was geweest misschien? Voortaan is er iemand anders die op 30 april de hele dag glundert. Want de voorzittershamer ging over naar Ron van Zundert. En ook Piet Hector mocht eindelijk met pensioen. De jongere garde mag de klus in de toekomst gaan doen.

Christ
Heb je het al gehoord: er verdwenen in 2011 twee gerenommeerde zaken. Door de economische recessie moesten zij hun werkzaamheden staken. Eerst Hemingways en later Ronald Brands. Laten we hopen voor Robinson Cruise Away op meer kans.
 
Sjaan
Net voor de zomer ging de dorpsraad met gemeenteraadsleden op stap. Om een wandeling te maken langs alle onvolmaaktheden van onze gemeenschap. Dat heeft toch wel wat opgeleverd, moet je horen. Zeker als het gaat om daarachter bij Deken Flooren.
 
Christ
Want, wat is het een godengeschenk, er is een nieuwe bestemming voor het pand van Genk. Wel een deukje in het beleid van wethouder Arbouw, Maar het collectief van Genk kreeg precies wat ze wou.
 
 
Sjaan
Dan was er ook nog dat straatje daar achter bij van Dort en Lia en Jan. Niemand kon het vinden: zelfs geen brandweerman Nog nooit kwam er iemand op het idee om die steeg een naam te geven. Het straatje gaat nu voortaan als Schuurkerksteeg door het leven.
 
 
Christ
Erg slecht nieuws kwam er toch wel over de Dobbelsteen. De subsidiekraan gaat dicht: ze moesten maar ergens anders heen. Met name de scouting; nou zeg… die gingen daar tekeer. Zij legden zich niet zomaar bij het gemeentebesluit neer.

Sjaan
En dus werd er geprotesteerd, gesproken; het ging er heftig aan toe. Want daar in de Dobbelsteen waren ze nog lang niet levensmoe. De oorzaak van alles is dat de gemeente opnieuw ging rekenen, Het zou echt het einde van het bestaan van de Dobbelsteen betekenen.
 
Christ
Met een denktank en een businessplan gaat de Dobbelsteen nu op pad. Om daar de boel te redden, da's nog al glad. Blijft het een huis waarin ze spelen op de eerste viool, Of krijgen we daarmee zoals in de Heuvel een echte brede school?
 
 
Sjaan
Maarten van de Rijt werd de nieuwe voorzitter van het COC, och nee, de CC. Daar feliciteren wij hem van harte mee. Hij nam van Nico Stokman het stokje over. Die leunt na zoveel jaren trouwe dienst verdiend nu achter- over.

Christ
Breda komt volgend jaar met een Nassaubol. Ja, Sjaan, zo iets schenkt velen zeker lol. Niet zo duur als voor de culturele hoofdstad een miljoen. Beter de W-groep en de Pitstop wat extra geven van die poen.
Sjaan
Was er de afgelopen jaren geen brunch. In 2012 gaan we weer met het hele dorp aan deze vroege lunch. Gezellig met al die lieve mensen op 10 juni eten op onze mart. We willen dat niet missen, voor geen miljard.
 
 
Christ
Ook Beatrix was dit jaar trots op Boudewijn. Als voorzitter van het Princenhaagse Museum mag hij er zeker zijn. Voor rondleidingen en lezingen ben ik heel graag zijn klant. Weer zeer veel exposities kwamen er dit jaar van zijn hand.

Sjaan
De laatste tijd zijn er van Rinie Maas heel veel boeken verschenen. En ook blijft hij verder voor zijn goddelijk lichaam trainen. In zijn nieuwste boek is de Vloeiweide aan de beurt. Zodat nu iedereen kan lezen wat er op die plek in de oorlog is gebeurd.
 
 
Christ
De laatste wedstrijd werd gewonnen: het was een topseizoen. En dus werd Groen-Wit in de vierde klasse kampioen. Nu beproeven ze hun geluk in de derde klasse B. En met 6 winstpartijen trappen ze daar een aardig eindje mee.

Sjaan
Ons wijkblad heeft tegenwoordig een splinternieuwe site. Zo staat ons dorpke ook digitaal volop in the spotlight. Ge kunt er alles over Princenhage vinden. Menigeen zal in de toekomst op deze manier het blad verslinden.
 
 
Christ
Breda is uitverkozen voor een feest op 5 mei. Viering van de bevrijding op de Duitsers, herdenken wij. We doen het met een lezing van de Duitse president. Misschien kan hij het feest zelf betalen, dan zijn we content.

Sjaan
Nou, dat denk ik niet, mijn beste Chris. Hij regelde zijn hypotheek voor zijn 2e huis niet geheel fris. De journalisten moesten het ontgelden. Als ze dat in de krant zouden vermelden.
 
Christ
Bij de Pottenbakkerstraat heeft de jeugd een voetbalveldje gekregen. Sindsdien is het daar één grote ballenregen. Het Piet van Twistveld is de naam van het nieuwe court. En soms is het 's avonds de hangjeugd die daar de rust verstoort.
 
Sjaan
Ik zie elke dag weer ruim duizend kinderen naar de scholen zwoegen. Die scholen in 't Aogje barsten echt uit hun voegen. In 2011 waren de bouwvakkers bij de Eerste Rith in touw. Alle kinderen zitten daar nu keurig netjes in een prachtig nieuw gebouw.

Christ
Jaja, hier in Princenhage maken we het best wel bont. De kinderen schieten hier als paddestoelen uit de vruchtbare grond. Die van Cristina van Caulil kunnen ze ook snel op school verwachten. Want die kleine werd vlak na de bruiloft ter wereld gebracht met vereende krachten.
 
 
Sjaan
Heb je het al gehoord? De Posthoorn stopt met alle carnavalsactiviteiten, want carnaval behoorde niet tot het echtpaars affiniteiten. Het discocarnaval gaat voortaan naar de Dobbelsteen, dat is pech. Voortaan wordt het heel stil met carnaval op de Haagweg.

Christ
Dan was er ook nog gedoe over ons dorpswapen en onze vlag. Bij de gemeente gingen ze daarover niet zomaar overstag. Een overijverige ambtenaar hield zich daar mee bezig; 't is van de zotte. En dus gingen wij die plannen met succes stevig boycotten.

Sjaan
Zie jij Cees en Robbert eigenlijk nog wel eens in de Koe. Robbert aan het werk en Cees stilletjes in een hoekje: .. doodmoe. Ach nee, da's waar ook: het is nu Frido Schrauwen die hier de glazen vol schenkt. Voortaan is hij niet meer degene die zelf al die liters weg tankt
 
 
Christ
Cv simpel bestond in 2011 22 jaar en maakte in de zomer een mooi gebaar. Er werd een groots riddertoernooi georganiseerd. De Aogse Hopkes werden met de eerste prijs geëerd.
 
 
Sjaan
Wat is dat nu, neef Christ, met het bezorgen van de Princenhaagse post? TNT heeft veel bezorgers ontslagen, omdat dat minder kost. Maar de post bezorgen in de goede brievenbus met de juiste postcode. Blijkt dus een hele klus voor de hedendaagse postbode.
 
 
Christ
De 7e editie van de Tien van 't Aogje is weer passé. Nu renden er zelfs meer dan 1000 mensen mee. Volgend jaar kan uiteraard ook burgemeester van der Velden, zich hier in 't Aogje voor de 10 kilometer komen melden.

Sjaan
Soms gebeuren er dingen, die je liever niet zou horen. Zo hebben de Femmekes dit jaar Mientje Oors verloren. En zal hun clubke nooit meer hetzelfde zijn. Ze moeten haar voor altijd missen, dat doet pijn! Toch gaan ze verder met goede moed. Maar het verlies aan dit superfemmeke blijft voorgoed.
 
Christ
Hedde 't al gezien, tante Sjaan? Dat er hier vlakbij een heel nieuw gebouw komt te staan? Het oude Koetshuis moest er helaas voor wijken. Of het mooier wordt, dat moet over een tijd nog blijken…

Sjaan

Ook boffen we maar met de nieuwe zaak van Kaatje Jans. Ze verkopen daar alles vers, of het nou Grieks is of Frans. Een lekker stukje kaas of een bakje met olijven. Van mij mag Kaatje nog héél lang blijven!
 
 
Christ
Beste Sjaan, heb je 't ook al gezien? Die fraaie bloemenzaak de Violien, gaat naar de overkant van de straat verkassen. Want ze bleken niet meer in het oude pand te passen.
 
 
Sjaan
Sinterklaas, die brave man, dat hij zo oud nog paardrijden kan. Dit jaar echter bleef zijn tabbert onfortuinlijk aan zijn zadel haken. De zwarte pieten zullen die scheur weer dicht moeten maken.

Christ

SEP en OVP hadden een idee en een droom. Op de markt met Kerstmis een geweldige boom. Van al die kerstversiersels op de Markt werden we allemaal heel blij. Maar de Rabobank en het Roode Hert stond er maar onversierd bij. De fusie van de Rabobank is dit jaar een feit. Zijn we daarom nu de kerstversiering kwijt?
 
 
Sjaan
Bakker Pol van den Boogaert vierde feest dit jaar. Want de winkel op de Haagsemarkt bestond 90 jaar voorwaar. Met de 3e generatie aan het roer en nieuwe producten met regelmaat. Weet men in het dorp waar Paul voor staat.
 
 
Christ
Met lantaarns repareren was de gemeente dit jaar niet zo snel Ze besteden dat tegenwoordig uit, dan weet je 't wel. En zijn de lampen in de stoep voor het raadhuis intussen weer aan? Veel telefoontjes daarover zijn richting de gemeente Breda gegaan!
 
 
Sjaan
Bij drogisterij Brocks was het laatst opnieuw raak. Men pleegde daar nota bene voor de 2e keer een ramkraak. En de drogist zat wéér met de brokken. En kon voor de reparatie wederom flink dokken
 
 
Christ
Goh Sjaan, de miljoenen vielen dit jaar in Breda. Helaas wonen wij in het Aogje, stonden erbij en keken er naar. Het grote geld ging aan ons dorpje voorbij, maar gelukkig heb ik jou, dat maakt mij ook al blij
 
 
Sjaan
Ja, Christ, wij hadden met al die poen, Mooi iets aan de entree van het Aogje kunnen doen. Als je namelijk via de Dreef het dorp in rijdt, getuigen leegstand en verpauperde panden niet van sierlijkheid.
 
 
Christ
Zo kunnen wij, mijn beste Sjaan, nog vele uren verder gaan. Maar als ik zo rond kijk, wordt het weer tijd voor drank en gezelligheid!
 
 
Samen
Wij wensen u in het nieuwe jaar: Veel geluk samen met elkaar. Moge het u ook in 2012 behagen, in ons mooie Princenhage.
 
Christ
We brengen tot besluit: Een welgemeende heildronk op u uit

Proost!

Overige nieuwsberichten