Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Woonboulevard Princenhage
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Bijenmarkt in Etten-Leur (31.3)

In het Etten-Leurse winkelcentrum houdt het Bijengilde Etten-Leur zaterdag 31 maart de jaarlijkse bijenmarkt voor het Nederlandse volk. Omdat het Gilde dit jaar het 100-jarig bestaan viert en 2012 tevens is uitgeroepen tot het jaar van de bij, is de bijenmarkt in het Hof van Houte extra feestelijk. Op de bijenmarkt demonstreren ook korvenvlechters.
De markt begint 's ochtends om 9:30 en duurt tot 's middags 16 uur.


Ballonnenwedstrijd
Met de gedachte 'wie de jeugd heeft, heeft de toekomst' zullen er veel activiteiten voor kinderen zijn. Inmiddels zijn op de basisscholen kleurplaten uitgedeeld. Deze kunnen op de bijenmarkt worden ingeleverd. Verder krijgen alle kinderen die de bijenmarkt bezoeken, een luchtballon om mee te doen aan een grote ballonnenwedstrijd. Tussen één en twee uur zal het startsein voor de wedstrijd worden gegeven en kiezen de ballonnen, voorzien van naamkaartjes, het luchtruim.

Bijenkast geveild
Burgemeester Heleen van Rijnbach-de Groot zal om tien uur een bijenvolk in een speciaal beschilderde bijenkast veilen. Dat gebeurt bij Amerikaans opbod en de opbrengst is bestemd voor de Stichting Bijzonder Wonen. Deze stichting beheert het Ketelhuis op het Withof-complex, waar kinderen met een beperking wonen.

Een bijenhotel
Wie jarig is, trakteert. Daarom krijgen de Etten-Leurse basisscholen een bijenhotel aangeboden. In deze behuizing voor wilde bijen kunnen de kinderen zien hoe wilde bijen leven. Wilde bijen zijn erg zachtaardig en komen in de natuur steeds minder voor, mede door het ontbreken van geschikt nestmateriaal.

Uit het hele land
De Etten-Leurse bijenmarkt is de eerste in het seizoen en trekt imkers uit het hele land. Al vroeg ontstaat er op de markt een levendige handel in bijenvolken die te koop worden aangeboden. Deze volken zitten overigens goed opgesloten, zodat er geen gevaar is voor de bezoekers aan de markt en het winkelcentrum.

Heel veel te doen
Op de markt zijn volop bijenproducten te koop zoals alle soorten honing, maar ook honingzeep, waskaarsen , koek en snoep. Ook is er een stand met materialen voor de imkerij. Bezoekers krijgen voorlichting over het houden van bijen. Leden van het Bijengilde zijn aanwezig om het een en ander te demonstreren en uitleg te geven over deze leuke en nuttige hobby. In een doorzichtige bijenkast kan men een bijenvolk aan het werk zien. Het oude ambacht van bijenkorven vlechten zal worden gedemonstreerd. Kinderen kunnen zich als bij of bloem laten schminken Ook zijn er stands waar drachtplanten te koop zijn. Dat zijn planten die bijen en vlinders aantrekken en veel honing of stuifmeel geven.

Bijenvolk sponsoren
Het Bijengilde Etten-Leur wil iedereen in de gelegenheid stellen een jaar lang een bijenvolk te volgen. Inwoners van de gemeente, maar ook verenigingen en bedrijven kunnen een bijenvolk sponsoren. Zij kunnen dit doen door een donatie over te maken op rekeningnummer 114891214, ten name van Bijenvereniging Etten-Leur (onder vermelding van donatie bijenvolk). In overleg met het bijengilde zal dan een plaats worden gezocht voor het gesponsorde volk, bijvoorbeeld in de tuin van de sponsor, of ergens in de natuur. De verzorging vindt in overleg plaats door de imkers van het gilde. Eventuele opbrengst van honing komt ten goede aan de donateurs.

Meer weten?!
Meer informatie over het bijengilde is te vinden op www.bijengilde.nl

Overige nieuwsberichten