Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Museum weekeinde, musea zaterdag en zondag open (14/15.4)


Het Museumweekend gaat weer van start! Thema dit jaar is Laat je verrijken door het museum. Ontdek op deze site wat u dit jaar allemaal kunt beleven op het grootste culturele evenement van Nederland. Aan dit feestelijke weekend doen bijna 500 musea mee die vaak verrassende activiteiten organiseren. Bovenaan de lijst in Breda ons eigen Bierreclamemuseum! Maar ook het Princenhaags Museum is geopend op zondag 15 april.  

Onze Mastbosstraat - een straat met verhalen
De tentoonstelling in het Princenhaags Museum: "Onze Mastbosstraat - over de straat, zijn bewoners, de melkfabriek en de remise" krijgt volop waardering van de bezoekers en dat waren er op twee zondagmiddag al bijna tweehonderd. En ieder bekijkt het vanuit zijn of haar eigen invalshoek. De verhalen komen dan al snel los.

De straat die bezongen wordt in het Princenhaags volkslied en die een eigen lied kreeg in de periode dat Cees Rombouts alias Prins Crein V (1981-1983) en geboren in de Mastbosstraat prins van 't Aogje was, een lied dat een nummer 1 hit werd in 't Aogje: de Tietaai. Inderdaad de Mastbosstraat heeft een bijnaam en heeft die te danken aan een eierverkoopster die haar waren aanprees op zijn Princenhaags als Tietaai, waarbij tiet een vertaling was van kip en aai van ei.
De Mastbosstraat is niet alleen de straat van de remise, melkfabriek, Janus van Nispen en Kees Bachman, maar vooral een straat met verhalen. Bij de opening van de tentoonstelling vertelde Cees Rombouts over tegenstellingen tussen jongeren en schoolgaande kinderen uit bepaalde gedeelten van de straat. Anja Hoosemans die in haar jeugd op nummer 9 woonde vertelde dat zij -als zij ging buitenspelen- vaak uit een van de poortjes van de huizen een step pakte en daar op ging rijden. Niemand uit de buurt heeft daar ooit opmerkingen over gemaakt dat zoiets niet mocht.
Willemke van Tilburg had niet alleen een snoepzaak annex tabakswinkel in de Mastbosstraat. Hij was ook de aanduwer, begeleider, soigneur van beroepswielrenner Wout Wagtmans
Wist u dat de vrouw van Bakker Piet Lips afkomstig is uit de Mastbosstraat hoek Flierstraat. De Coöperatieve Melkfabriek Sint Martinus en de ernaast gelegen smederij annex hoefsmid bleken aanvullend te zijn. Terwijl de melkbussen werden gelost, ging het paard naar hoefsmid Kees Bachman en kon het paard met nieuwe schoenen en een lege wagen terugkeren naar de boerderij waar ander werk wachtte.
Café De Roskam vormt een apart hoofdstuk in de geschiedenis van de straat. Het zou te ver voeren om de verhalen over het cafébezoek hier te vertellen. Misschien zou er hier en daar nog ruzie ontstaan of zijn de verhalen in de loop van de geschiedenis zo gekleurd dat ze alleen nog maar als sterke verhaken voortleven. Een ding is wel zeker. De Tram van Princenhage naar Antwerpen kwam langs De Roskam en had daar een halte. Om de machinist te laten weten dat er passagiers mee moesten en nu even in het café zaten, hing er een vlag buiten. Hing die vlag er niet dan komt de tram zonder te stoppen de route vervolgen.

Overige nieuwsberichten