Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Bericht van de werkgroep A16/HSL (14.9)
Deze week heeft de achtste inhoudelijke bijeenkomst van de werkgroep A16/HSL bundel plaatsgevonden. 

Eerst enige algemene informatie: Prorail meldt, dat sinds de vorige vergadering in maart er geen nieuwe klachten of vragen zijn binnengekomen. De nieuwe V250 treinen zijn deze week met de eerste commerciële ritten begonnen en wel tussen Amsterdam en Rotterdam.

Wetgeving
De nieuwe wet SWUNG betreffende geluidsoverlast is per 1 juli 2012 in werking getreden. Er is nu een continue plicht om de vastgestelde geluidproductieplafonds te handhaven. Door de betreffende overheden worden iedere 5 jaar geluidkaarten opgesteld. Deze kaarten maken de verspreiding inzichtelijk van het geluid door bronnen zoals het verkeerslawaai en de spoorlijnen. Iedere overheid maakt de kaarten voor die bronnen waar zij verantwoordelijk voor zijn, zoals de gemeenten voor het gemeentelijke wegennet, de provincie voor de provinciale wegen en het ministerie van I&M voor de rijkswegen en de spoorwegen. De gemeente Breda heeft onlangs deze kaarten uitgebracht en deze zijn op de website van Breda te vinden.

Wat betreft het spoornet is deze informatie te vinden op de website www.geluidspoor.nl 
Het belangrijkste is echter dat aan de hand van deze kaarten de overheden actieplannen moeten opstellen. Zo wordt door iedere gemeente een zogenaamde plandrempel vastgesteld en in die situaties waarbij het geluidsniveau deze waarde overschrijdt zal een plan opgesteld worden om tot verbetering te komen. Dit zal gebeuren met een cyclus van 5 jaar. Enige kanttekeningen: 

• De geluidproductie van spoor en weg worden nog steeds los van elkaar beoordeeld. Er is geen norm voor het gecumuleerde geluid, terwijl de bewoners daar uiteraard wel mee te maken hebben.
• Bij het spoor wordt ook nog steeds de gemiddelde geluidbelasting gehanteerd en niet gekeken naar het piekgeluid zoals dat optreedt bij het passeren van een trein.

HSL-geluid
Inmiddels zijn er gedurende een drietal dagen geluidmetingen uitgevoerd door TNO. Er is op twee locaties gemeten, te weten aan de Bredestraat en aan de Rithsestraat. Deze locaties zijn gezamenlijk door de betrokken partijen vastgesteld. Zoals eerder gezegd gaat het erom om aan de hand van de uitslag van deze metingen het bestaande rekenmodel te verbeteren. Met name de invloed van de geplaatste geluidsschermen is hierbij van belang. De resultaten van deze metingen zijn nog niet bekend. Dit onder meer in verband met de vele correcties voor bijvoorbeeld achtergrondgeluid die moeten worden uitgevoerd. Voor het pilotproject van ProRail met als doel mogelijke akoestische verbeteringen te bereiken zijn de eerste werkzaamheden uitgevoerd. Een en ander verloopt naar wens.

Volgende bijeenkomst
De volgende bijeenkomst is gepland op dinsdag 30 oktober 2012.

Historie
Tijdens de informatie bijeenkomst op 22 april 2010 in gemeenschapshuis de Kievitslaar te Effen over de overlast van de hoge snelheidstrein heeft wethouder Willems de A16/HSL werkgroep in het leven geroepen. Op 7 juli 2010 is die werkgroep op het stadskantoor geïnstalleerd. De werkgroep bestaat uit de voorzitters van de Dorpsraden Prinsenbeek en Princenhage en van de Wijkraden Haagse Beemden en Buitengebied Breda Zuid-West. Daarnaast hebben ook twee bewonersdeskundigen uit het werkgebied, vertegenwoordigers van de gemeente Breda, Prorail, NS Hispeed en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu zitting in de werkgroep. Het doel is om in goed overleg met elkaar de klachten en problemen die zijn ontstaan door de aanleg en het gebruik van de A16/HSL bundel te bespreken, de behandeling ervan op de voet te volgen en afspraken te maken over te nemen maatregelen.

Overige nieuwsberichten