Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Station Noorderkempen, deel 2 (9.12)

Zoals we al een tijdje terug aankondigden waren onze zuiderburen nog bezig om de infrastructuur rond het treinstation Noorderkempen bij Brecht op orde te krijgen, hier zo'n 30 km vandaan. Door de gecompliceerde op- en afritten rond de HSL-lijn ter plaatse en de vele andere structurele werken, zoals een ecoduct over de snelweg, liep het ombouwen, of liever: afbouwen van het station Noorderkempen dat van groot belang wordt geacht voor de aan- en afvoer van reizigers in de regio een flinke vertraging op. Daardoor bleef het station ongeschikt als halte voor een snelle treinverbinding tussen Noord en Zuid, lees liever: Breda en Antwerpen. 

Maar het laatste stof wordt momenteel weggeveegd, de aan- en afritten liggen er, de sporen en wissels zijn goed aangesloten en eigenlijk staat nu de ingebruikname in de weg. En ja hoor, niets geen intriges meer, geen wraak van de Belgen over de Hedwige-polder: Noorderkempen eindelijk klaar, de Fyra kan gaan rijden. 

B-Rail, NMBS, de Belgische treinonderneming, heeft een voorstel gestuurd naar minister Melanie Schultz van Infrastructuur. Het voorstel voorziet in acht verbindingen per dag tussen Breda en Antwerpen vanaf 9 december 2012 met, uiteraard, een halte in Noorderkempen. Nog wel even wat gerommel in de marge: omdat de NMBS verwacht dat het exploitatietekort voor Antwerpen-Breda op minimaal 11,4 miljoen euro per jaar komt te liggen, heeft de vervoerder in het voorstel opgenomen die kosten tussen de landen te delen. Belgisch minister Paul Magnette stelt dat de bal nu bij de Nederlandse overheid ligt om het voorstel te accepteren. Politicus Tanguy Veys, lijsttrekker van het Vlaams Belang, heeft er echter nog een hard hoofd in dat op 9 december de Fyra daadwerkelijk rijdt. Gelet op de logge besluitvorming bij de NMBS vrees ik dat u op 9 december het lintje van de Fyra nog niet zult kunnen doorknippen kondigt hij aan.

Maar wie weet worden we -zoals verwacht in de regio Hoogstraten- blij verrast en gaan we voortaan in een kwartiertje naar de Sinjorenstad en zitten we ook binnen 2 uur in Parijs. Alleen nog wat sleutelen dan aan die tarieven, die HSL tarieven lijken voor dagelijks gebruik door gewone consumenten nergens op. Dat staat een groot gebruik nog in de weg.



Overige nieuwsberichten