Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Metamorfose achter winkelpanden Veemarktstraat
Renovatie en verbouwing Lutherse kerk verlopen gestaag, maar volgens planning. 

Na het slopen van alle binnenmuren, de oude trap en het verwijderen van het oude op jute bevestigde behang en de stro-plafonds, is begonnen met de opbouw van een nieuwe cultureel religieus centrum van de Protestanten in Breda in de oude pastorie die uitkijkt op het Stadserf. De vondst en verwijdering van asbest daargelaten gaat alles volgens de planning. Op en onder het oude pannendak zijn ook de nodige reparaties te doen, want door inwatering is een aantal balken aangetast. Deze moeten versterkt worden. De nieuwe overdekte entree naar de uit 16de eeuw stammende crypte krijgt vorm. Daarvoor moest eerst een stuk buitenmuur gesloopt worden en heeft een flinke uitgraving naast de kerkmuren plaatsgevonden.

Voor de aannemer is het een lastige klus omdat het gebruik van zware machines en een kraan niet mogelijk is. Het is volgens de aannemer Balemans geen eenvoudige zaak. Bijna alles moet met de hand binnengebracht worden of met hele kleine bouwmachientjes. Dat binnenbrengen kan alleen in de vroege morgen als er nog geen winkelend publiek in de Veemarktstraat rondloopt of door de tuin via het Stadserf.

In de oude crypte is ook al een en ander gebeurd, zoals het breder en veiliger maken van de trap en het indelen van het voorste deel van de crypte. Er is besloten om in de kerkzaal een aantal van de oude banken te verruilen voor stoelen. Dit maakt een meer multifunctioneel gebruik van de kerkruimte mogelijk bij allerlei activiteiten en experimentele vieringen.

De Lutheranen zijn zeer verheugd over de verbouwing. In 1578 verkregen zij toestemming van Lodewijk van Nassau, broer van Willem van Oranje, om in vrijheid hun godsdienst te mogen uitoefenen en Prins Maurits verleende toestemming tot vrije prediking in 1618. Dit jaar vieren ze dus hun 435-jarig bestaan in Breda. Dankzij het samengaan met de Protestanten in Breda kunnen de Lutheranen daarnaast dit jaar ook uitkijken naar de heropening van de Lutherse kerk.

Maar eerst moet op 21 april de acte van vereniging (een mooi woord voor fusie) nog ondertekend worden. Dit zal gebeuren in de Grote Kerk van Breda in het bijzijn van de notaris, met aansluitend een feestelijke viering met veel mooie muziek en zang.


Overige nieuwsberichten