Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Brillen uit Nederland voor Papoea bevolking
Brillen voor Papoea Nieuw-Guinea. Marlous Terwiel

Het Focus-on-Vision project distribueert brillen waarvan de sterkte eenvoudig per glas kan worden ingesteld. Ze zijn goedkoop te produceren en de genialiteit zit hem in die sterkteinstelling. En vergeleken met de tegenwoordige trend van zware, zwarte monturen zijn ze nog leuk ook. Vooral in landen waar niet op elke Haagsemarkt een opticien zit of waar de middelen beperkt zijn is het een ware uitkomst. In Papoea-Nieuw Guinea, waar het gemiddelde inkomen per hoofd maar 2,5% bedraagt van dat in Nederland en waar de reis naar een opticien of een arts/ziekenhuis zomaar even 3 dagen in beslag kan nemen is dat zeker het geval.

Ex Princenhaagse kunstenares Marlous Terwiel -jawel, een dochter van tandarts Terwiel die tot ver in zijn 80ste nog praktijk hield in zijn huis aan de Haagweg- verruilde rond het jaar 2000 de luxe van Nederland voor de primitiviteit van de binnenlanden van Papoea-Nieuw Guinea. Ze leeft daar gelukkig temidden van het volk waar ze van houdt, onder zowat dezelfde omstandigheden als de anderen. De geringe geldstroom die ze nog heeft uit Nederland heeft daar gelukkig meer waarde dan hier, al wordt het door de stijging van de koers van de Kina, de nationale munt, wel steeds moeilijker. Die steeg sinds 2011 met zo'n 30%. 

Marlous tobt met haar gezondheid en kan door de grote afstanden aldaar niet echt goed voor zichzelf zorgen maar koos ervoor om toch haar dagen in Papoea-land te slijten en niet naar Nederland terug te keren. Haar nicht Ruth bezocht haar laatst en nam een flinke vooraad brillen mee waarmee een groot aantal mensen heel gelukkig gemaakt kon worden. Op de blog-pagina van Erik Terwiel vind je meer foto's van het brillen passen. Let vooral op de gelukkige gezichten van de mensen.


Overige nieuwsberichten