Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Doorstart voor buurthuis De Meidoorn (23.4)
Het voormalige buurthuis Meidoorn krijgt een doorstart als maatschappelijk bedrijfsverzamelgebouw onder de noemer de Nieuwe Meidoorn. Het was een grote wens van de wijk en van het gemeentebestuur dat zowel wijkinitiatieven als commerciële partijen een plek zouden krijgen in het pand. De gemeente heeft een business coach opdracht gegeven om dit te onderzoeken. Uit zijn onderzoek blijkt de nieuwe functie haalbaar, omdat naar verwachting een fors deel van het gebouw structureel kan worden verhuurd.

Eerder werd al bekend dat jongerencentrum 't Honk een doorstart krijgt in de Nieuwe Meidoorn. De gemeente beheert nu het pand, in ruil daarvoor zetten de jongeren zich in voor de leefbaarheid van de wijk Tuinzigt en onderhouden ze zelf hun honk. 

Bob Bergkamp, wethouder wonen en leven, is trots dat de rest van de Nieuwe Meidoorn ook een doorstart krijgt als een belangrijke voorziening voor de wijk. Het afgelopen jaar is door velen hard gewerkt aan de invulling van een buurtonderneming in de Nieuwe Meidoorn. Het harde werken werpt nu zijn vruchten af en daar ben ik trots op. Er zijn ondernemers die zich hier willen vestigen en jongeren die zich inzetten voor de wijk in ruil voor gebruik van ’t Honk. Een prachtige impuls voor de wijk.

Het pand leent zich er voor om op te splitsen in acht units met ieder zijn eigen entree, eigen toiletgroep, opslagruimte en buitenruimte. Voor zes units is serieuze interesse. Het gaat om activiteiten als logopedie, jongerenactiviteiten, voorschoolse opvang, dagbesteding voor ouderen, arbeidsactivering, informatiepunt voor huurders van een woningbouwcoöperatie, sociaal wijkteam en een catering-leerwerkbedrijf. Voor de twee overige units is ook al belangstelling alleen in een minder ver gevorderd stadium. De gemeente blijft eigenaar en gaat de units verhuren. Het dagelijks beheer en onderhoud wordt een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de huurders.

Om de units te splitsen is een investering van € 150.000 nodig voor de verbouwing van het pand. Te denken valt aan een invalidentoilet, aanpassingen aan elektriciteit en watervoorziening, nieuwe toegangsdeuren, brand- en inbraakmaatregelen en de uitstraling van het gebouw als geheel. Om de nieuwe buurtonderneming te realiseren is € 45.000 nodig. Hiermee gaat de projectleiding contracten afsluiten, de aanpassing van het pand begeleiden en afspraken maken over het beheer door de business coach in samenwerking met de gemeente. Om de huren betaalbaar te houden wordt de boekwaarde van het pand afgewaardeerd met € 280.000 tot aan de huurwaarde. 

Wethouder Saskia Boelema: Dit is een investering in de toekomst van de wijk. Ons gemeentelijk vastgoed krijgt een goede, duurzame bestemming en de maatschappelijke en commerciële functies versterken elkaar en daarmee de verbinding en leefbaarheid in de buurt

Wijkbewoners worden uitgenodigd in een bewonerscomité zitting te nemen om de betrokkenheid van de wijk bij de Nieuwe Meidoorn verder inhoud te geven. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met dhr. S. Sadée via cfm.sadee @ breda.nl 

Over vijf jaar vindt een evaluatie plaats over de verdere toekomst van de Nieuwe Meidoorn.

Overige nieuwsberichten