Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Het mirakel van de Dreef, te zien in het Princenhaags Museum
Zaterdag 13 en zondag 14 september is er in het Princenhaags Museum een nieuwe tentoonstelling. Dit keer is er gekozen voor een bekende straat in Princenhage: de Dreef

Bakker Piet Lips vertelde een wonderbaarlijk verhaal: 

Het Mirakel van de Dreef
Bakker Piet Lips woont al 77 jaar in de Dreef. De bakkerij viert een jubileum. Op deze plek wordt al 150 jaar brood gebakken. Hij vertelt over een brand die ongeveer in 1880 heeft plaats gevonden. Op de plaats waar nu Dreef 17 tot 25 is gesitueerd, stond in die tijd een boerderij met schuur. Ter bescherming had de eigenaar een H. Hartbeeld in een glazen stolp in zijn huis. Tijdens de brand is zijn huis en zijn schuur tot de grond toe afgebrand. Toen het vuur was gedoofd, bleek het Christusbeeld ongeschonden te zijn. De glazen stolp was door de hitte gesmolten en voor een klein deel vastgekleefd aan het beeld. Het was een mirakel dat dit beeldje de brand had overleefd. 

Het oude beeldje beschermt nu het huis van Piet en zijn vrouw Cor, behalve tijdens de duur van de tentoonstelling. Dan staat het in het Princenhaags Museum, Haagweg 334bis. geopend van 13.00 - 17.00 uur. 

De Dreef in Princenhage. Een prinselijke weg volop bedrijvigheid. Het Princenhaags Museum wijdt er een tentoonstelling aan vanaf september 2014 
In 1646 liet Prins Willem II, baron van Breda, een nieuwe dreef aanleggen van het Mastbos naar het Liesbos via de huidige Dr. Batenburglaan, Mastbosstraat, Dreef en Liesboslaan. Van het Mastbos tot aan de huidige Mastbosstraat had dit meer het karakter van een reconstructie, maar de huidige Dreef is toen als nieuwe verbindingsweg aangelegd.
Willem II heeft weinig plezier beleefd aan zijn dreef, want hij overleed reeds in 1650. Zijn opvolger Willem III (1650-1702), vanaf 1688 tevens koning van Groot-Brittannië, moet de dreef vaak gebruikt hebben, want hij verbleef geregeld in Breda en was een fervent jachtliefhebber. Deze dreef is dan ook een koning waardig. 

Met dit in het achterhoofd heeft het Princenhaags Museum een tentoonstelling ingericht waarin die geschiedenis wordt belicht. Ook de oude en nieuwe bewoners hebben een rol gespeeld in deze geschiedenis. 

Aan het begin van de 20e eeuw was de Dreef aan beide zijden nog beplant met bomen en de tram van de Zuid-Nederlandsche Stroomtramweg-Maatschappij (ZNSM) reed door de Dreef onderweg naar Wernhout Grens.
De Dreef had cafés, slagers, bakkers, een transportbedrijf, busbedrijf, melkfabriek, drukkerij, schoenmaker en schoenenwinkels, verfhandel, fietsenmaker, sauna, kruidenier, zadelmaker, architect, drogisterij, huishoudelijk artikelen winkel, horloge maker, vishandel en rokerij, kolenboer, cafetaria’s en een keukenzaak. Daarnaast was er het postkantoor, later school, een huisarts -dr Joling-, later pastorie en zijn vele oudere bewoners voor het eerst in de 'oude kasten', de latere St. Jozefschool naar school gegaan. Kortom een straat met veel bedrijvigheid. 

De tentoonstelling is te zien in het Princenhaags Museum, Haagweg 334bis op zaterdag 13 september en de zondagen 14 september, 11 oktober, 9 november en 14 december van 13.00 tot 17.00 uur.  

Overige nieuwsberichten