Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Die boom op de A58, die was gered door Ad van de Heuvel


Jac Koolen vertelt de details

 

De bewuste boom op de A58

Boek te koop in Princenhage!
Groot Breda in 55 verhalen
is te koop bij De Vrije boekhandel, Vives en Van Kemenade en Hollaers. Voor Sinterklaas en Kerst natuurlijk in 't Aogje zelf bij de Readshop Princenhage. Zie verder www.kemhol.nl

De boom op de A 58 is gered door Ad van de Heuvel, zijn fietsmaat. Van de boom in de middenberm vraagt men zich verbaasd af: wat doet ie daar midden op de weg? Door het boek Groot Breda in 55 verhalen en de reactie van Princenhagenaar Jack Koolen weten we het. 

Door Rinie Maas 

In genoemd boek vormt de boom die veiligheid bood een historisch item. Jan van den Wijngaard, een jongen van Geersbroek, probeerde zich in 1944 onder de volle kruin van de boom te beschermen tegen de overvliegende V1 en V2’s die reutelend overkwamen ten teken dat ze zouden neerstorten. Gelukkig gebeurde dat iets verderop. Negen (!) projectielen vielen in de buurt van de Tuchtschool. 

Kaart
Op de kaart van Hallema in 1946 is aangegeven dat het monsterlijke wapen, alle negen, in de weilanden aan gene zijde van het Mastbos zijn ontploft. Niemand werd gewond of gedood. Dat was anders toen een V1 in de lucht kwam en volkomen willekeurig terecht kwam in de bioscoop De Rex in Antwerpen, waarbij maar liefst 567 slachtoffers te betreuren waren. Bij de aanleg van A58 dreigde Rijkswaterstaat de gehele Annevillaan vanwege de rijksweg op de schop te nemen. En dat was niet naar de zin van de fervente fiets- en natuurliefhebber Ad van de Heuvel, de zwager van Jack. Het was een eenmansactie van mijn fietsmaat en natuurliefhebber. Hij had een fascinatie voor de laatste boom aan het laantje en heeft net zo lang tegen het vellen van de rijzige beuk geprotesteerd dat Rijkswaterstaat toegaf. En zò is hij met een hekje eromheen in de middenberm terecht gekomen. 

Mr. Bierensweg
Jack geniet van het boek Groot Breda in 55 verhalen waarin hij onbekende verhalen leest maar ook een kick krijgt bij melkfabriek Balemans op de Dreef, de Spartanen van Princenhage, de welput als ijskast, een beschrijving van de Mr. Bierensweg en de biografie van Jan Meijvis, de grootvader van zijn vrouw Mieke Koolen-Meijvis. Wist u dat Ben Hennekam, de secretaris generaal van de EU van de Benelux in Princenhage is geboren? Er is meer wat Jack in het boek boeit. Dat is de Boschstraat, een straat die voor hem als beveiligingsbeambte van het asielzoekerscentrum in de Koepel een eigen betekenis heeft. Hij herkent de panden en de winkels op weg naar zijn werk. En zo komen een aantal verhaallijnen bij hem samen. In het spoor van Jan Meijvis neemt hij het op voor de allerzwaksten. 

Gered
De ontheemden zonder huis en haard, verdreven uit een land vol oorlog en ellende. Leef je in, dan heb je een goeie band met die mensen. Op een dag was er alarm en toen brak er paniek uit. Gevolg van hun trauma’s. Ik heb rustig uitgelegd dat het alarm heel erg noodzakelijk is bij brand. Dat het daarvoor dient en de paniek was bezworen. Zijn fietsreizen in 2000 t/m 2014 tegen kanker naar Santiago de Compostela, de Noordkaap en de North sea route geven hem een blik op de wereld. Met de fiets zie je veraf èn dichtbij, zegt hij. Zijn maat zag dat de dagen voor de boom die nu de A 58 opvallend siert waren geteld. Zo heeft hij, als natuurijveraar, die boom gered. Jack Koolen onderschrijft de regels: Geen monument, wettelijk, maar anekdotisch toch zeker.


Overige nieuwsberichten