Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Haar lach is de kers op de taart die vrijwilligerswerk heet
Marinka de Haan is vrijwillig mentor bij Mentorschap West-Brabant. Zij vertegenwoordigt Josina bij officiële instanties, omdat Josina door haar handicap niet zelf kan opkomen voor haar belangen. De uitbundige lach van Josina, als zij haar bezoekt, ervaart Marinka telkens weer als een cadeau. 

Op zoek naar vrijwilligerswerk met net een beetje 'extra' kwam ik in contact met Mentorschap West-Brabant om eens te onderzoeken wat een mentor nu eigenlijk precies doet, vertelt Marinka. Vanaf het eerste moment dacht ik: 'ja, dit wil ik'. Ik werd voorgesteld aan Josina, een dame van 46 jaar. Zij is op jonge leeftijd in een rolstoel terechtgekomen door een ongeluk. Na een beroerte kon ze niet meer voor zichzelf zorgen. Familie is er wel, maar daarmee heeft ze geen contact. Haar zelfstandige leventje heeft ze volledig moeten opgeven. Ze woont nu in een 'residentie' waar ze alle zorg krijgt die ze nodig heeft.
Cadeau
Op het moment dat Marinka in haar leven kwam, zat Josina net in een roerige periode. Ze had veel problemen op de afdeling waar ze woonde en moest verhuizen. In die tijd heeft Marinka Josina's vertrouwen gewonnen en haar kunnen steunen bij alles wat haar bezighoudt. Inmiddels is ze helemaal thuis op de nieuwe afdeling. Marinka: Ik zorg dat de papierwinkel is geregeld en dat afspraken met de instelling worden gemaakt. Tijdens mijn bezoekjes aan Josina voel ik me altijd een dankbaar mens. Het voelt heel bijzonder dat ik zo veel kan betekenen voor iemand die zelf nog maar zo weinig kan. Haar uitbundige lach is voor mij steeds weer een cadeau waar ik ook achteraf nog blij van kan worden. Het is de slagroom op de taart die vrijwilligerswerk heet. 

Ik kan iedereen aanraden om mentor te worden: dankbaar werk dat je kunt doen op de momenten dat het je zelf uitkomt. Het is heel bijzonder om zo veel te kunnen betekenen voor een 'vreemde'.

Marinka op de radio 

De komende jaren dreigt een groot tekort aan vrijwillige mentoren. Daarom doet Marinka de Haan namens Mentorschap Nederland in een radiospotje een oproep om mentor te worden. Het spotje is tot 9 maart te horen op Radio 1 en Radio 2.

Mentorschap Nederland is een vereniging van veertien regionale stichtingen waar coördinatoren in dienst zijn die de mentoren werven, trainen, aan cliënten koppelen en begeleiden. De mentoren worden officieel door een kantonrechter aangesteld als vertegenwoordiger, belangenbehartiger, vertrouwenspersoon en adviseur van hun cliënt. Ieder van hen heeft één, hoogstens twee cliënten, waardoor ze aan hen vanuit persoonlijke betrokkenheid tijd en aandacht kunnen schenken. 

Ook Mentorschap West-Brabant (op dit moment 130 mentoren en 140 cliënten) zoekt nieuwe vrijwillige mentoren. 

Heeft u belangstelling? Neem dan contact op met een van onze coördinatoren:
Jacqueline Herrema: 06-251 950 75 of Leandra Durville: 06-203 247 80
Of stuur een e-mail naar info @ smwb.nl 
Website www.smwb.nl


Overige nieuwsberichten