Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Laatste kans: De drie Vincents in Princenhage (27.9)

Oom Vincent, oftewel oom Cent, was galeriehouder. In de tijd dat de jonge Vincent daar werkte, is zijn belangstelling voor de kunst ontstaan. Hij werd een verwoed verzamelaar van alle mogelijke kunst. Oom Cent woonde de laatste jaren van zijn leven in Huize Mertersem in de Dorpstraat van Princenhage. Dat huis staat er nog steeds, nu Haagweg 389. Oom Cent is samen met zijn vrouw Cornelia Carbentus begraven op begraafplaats Haagveld in Princenhage.

Grootvader Vincent was predikant, net als vader Theo. Vincent had weinig contact met zijn grootvader. Toch heeft hij indirect de jonge Vincent sterk beïnvloed. In zijn brieven schrijft Vincent dat hij het pad wil volgen van zijn vader en grootvader.
Grootvader Vincent wordt gezien als de dominee-koopman van de familie. Ook hij rust samen met zijn vrouw Elisabeth Vrijdag op begraafplaats Haagveld in Princenhage.

Vincent van Gogh is op veel plaatsen geweest. Overal waar zijn voetsporen zijn achtergelaten, worden zijn leven en werk herdacht. Hij bezocht zijn oom Vincent de kunsthandelaar vele malen in Princenhage in de periode voor 1876 gedurende de tijd dat hij werkte als vertegenwoordiger van Goupil & Co in Den Haag en Parijs. Daarna volgde een korte periode waarin hij mislukte als evangelist in de Belgische mijnstreek de Borinage, slaande ruzie met zijn vader -die hem zelfs wilde laten opnemen in het gekkenhuis van Geel in België- en vooral tijdens de 8 maanden van 1881 die hij nog bij zijn ouders in Etten doorbracht begon zijn uiteindelijke schilderscarriere. Die kwam tot bloei in Frankrijk en eindigde met zijn zelfmoord in 1890.  Hij liet ons een 2000 werken na. 

Het evenement Vincent Vincent Vincent wil aandacht besteden aan de relatie tussen Vincent de schilder, oom Cent de kunsthandelaar en grootvader Vincent de predikant. Samen staan ze symbool voor de drie levensfasen van Vincent van Gogh: 

- Vincent de kunsthandelaar
- Vincent de predikant
- Vincent de schilder

Er zijn nog maar een paar momenten waarop u zich kunt verbazen over Vincent in Princenhage. Zondag 27 september, van 12 tot 17 uur bijvoorbeeld in het Princenhaags Museum. Zie de website voor alle tijden.Overige nieuwsberichten