Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Nederlands bekendste predikant ds. Carel ter Linden komt naar Breda!
 

Nederlands bekendste predikant, ds. Carel ter Linden komt naar Breda voor het programma “Die Sieben letzte Worte unseres Erlösers am Kreuz’’

Markuskerk, Hooghout 96, Breda Zondag 14 februari 10:00 uur Toegang Gratis.

Carel ter Linden is emeritus predikant. Samen met de pianiste Karin Kuyper voert hij sinds enige jaren in of voorafgaande aan de 40-dagen tijd een programma uit, met daarin zeven korte overdenkingen over de zeven woorden, die ons van Jezus zijn overgeleverd als door hem aan het kruis gesproken. De overdenkingen worden afgewisseld door de muziek die Joseph Haydn in 1786 bij deze kruiswoorden schreef op verzoek van de bisschop van Cádiz, die op deze wijze in zijn kerk de Goede Vrijdag wilde vieren. Van deze instrumentale muziek klinkt hier een pianobewerking die door Haydn is geautoriseerd.

Over het ontstaan en de bedoeling van “Die Sieben Letzten Worte”

Haydn schreef de Sieben Letzten Worte in 1786 in opdracht van de bisschop van Cádiz voor de Goede Vrijdagviering in de kathedrale Santa Cueva. Het werk bestaat uit een inleiding en zeven sonates, bedoeld als muzikale momenten bij de voordracht van de zeven laatste woorden die Jezus aan het kruis sprak. Een instrumentale verbeelding van de aardbeving, die zich na de kruisiging voltrok, besluit het werk. 

Het gebruik in de kerk van Cádiz was dat de bisschop vóór elk muzikaal deel het betreffende kruiswoord voorlas en daaraan een korte overweging wijdde. Haydn’s Sieben Letzten Worte bestaat in vijf versies: allereerst de oorspronkelijke orkestversie uit 1786-'87, onmiddelijk gevolgd door een versie voor strijkkwartet en iets later de versie voor piano solo uit 1787, niet van Haydn zelf maar wel door hem geredigeerd en goedgekeurd. In 1795 hoorde Haydn per toeval een oratoriumversie in Passau, gemaakt door Domkapellmeister Joseph Friebert. Haydn, onder de indruk van het idee, maakte in 1801 samen met Gottfried Baron van Swieten (dezelfde die de teksten voor Die Schöpfung en Die Jahreszeiten zou samenstellen) een tweede oratoriumversie.

In een brief van 8 april 1787 schreef Haydn aan zijn uitgever:
“Iedere zetting van de tekst wordt uitgedrukt door puur instrumentale muziek maar op zo’n manier dat het een diepe indruk maakt, zelfs op de meest onervaren luisteraar. Het hele werk duurt iets meer dan een uur, maar er is een kleine pauze na elke Sonate zodat men zich kan bezinnen op de volgende tekst. Het is een werk over woorden zonder woorden”.

tekst: Bart van Oort, bewerkt door
Bas van Westerop en Kees Bregman.

Overige nieuwsberichten