Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Woonboulevard Princenhage
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Top-attractie in het Grand Theater in Breda
De langste catwalk van Nederland
Een top attractie van 500 miniatuur-modellen zal te zien zijn in de Grand Theater boekhandel. Een zich onderscheidend spektakel; een kledingshow op de langste catwalk van dit land in miniatuur. 

Door Rinie Maas 

Een show van internationaal karakter. Met een boer in kledingdracht recht uit de Russische Kolchoze, de wijde rok voor de Babushka’s; de beige blouse met broek voor het meisje uit Java, teer en klein. Gevormd door vrouwen aan de kunstzinnige hand van Tine Merkx, die haar atelier heeft in het Ginneken: ’t Duvelke. Uit tweedehandse en gebruikte maar kleurrijke stof waardoor een bonte stoet van fleurig geklede mannelijke en vrouwelijke modellen het oog van de bezoeker streelt.
Wekt haar vaste expositie van poppenhuizen op het Begijnhof van Breda al jaren veel belangstelling, Tine hoopt de aandacht te overtreffen. Dit is ook de plek waarvan iedereen haar kent.
 
Omdat iedere vormgever werkt vanuit een model op kleine schaal is het intrigerend om te zien hoe een plooi de lijnen van een rank figuurtje uitbeeldt en de wijde, lange rok met smalle taille een verleidelijk kledingstuk is, zoals te zien is bij de dame in het blauw uit het geslacht der Borgia’s. Het is een hele toer geweest om de 200 meter lange catwalk, zo lang als een als een kathedraal van koor tot kapel, tot zijn recht te laten komen. Dat is gebeurd dankzij Grietje Braaksma van de genoemde boekhandel doorheen alle afdelingen. Een historische locatie waarmee Tine Merkx en haar tientallen medewerkers in hun nopjes zijn nu de expositie in eigen stad zijn première beleeft. Een manifestatie voor het oog met doel om geld in te zamelen voor de pioniers van het Academisch Medisch Centrum die onderzoek doen naar betere bestrijdingsmethoden van de ziekte non-hodgkin. 

Tine Merkx vertelt dat ze de verzameling popjes voor het eerst heeft gepresenteerd tijdens de Cultuurnacht van Breda en dat dit een groot succes was. Door dit succes werd ze gestimuleerd er meer uit te halen. Daarna is ze met 20 dames begonnen aan de uitbreiding van de collectie die momenteel ongeveer 550 popjes omvat. Zo heeft ze met de dames de grootste miniatuur catwalk van Nederland tot stand kunnen brengen. In contact met Grietje Braaksma van het Grand Theater, eigendom van Aad Ouburg, was  alles snel in kannen en kruiken. Het raakt mij zegt Tine, omdat mijn zoon aan deze ziekte lijdt. Een extra drive de klus te klaren. Ook prins Bernhard jr. heeft deze ziekte onder de leden. Hij heeft zijn lof/support voor het initiatief meteen laten weten. 

De dames hebben besloten om in die week de modepopjes te verkopen en de opbrengst te doneren voor de non-hodgkin stichting. De unieke expositie zal te bewonderen zijn van 10 tot en met 17 september. Toegang vrij. De prijs van de popjes is bereikbaar voor iedere beurs. Prachtige decoratie voor de komende kerstdagen?


Overige nieuwsberichten