Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Woonboulevard Princenhage
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Martin Mans, 40 jaar organist. Zondag in de Johanneskerk!

Wat heeft Princenhage met Martin Mans? Welnu, het schitterende orgel in de prachtige Johanneskerk, een geschenk van een inwoner aan de kerk en de mensen, werd met zijn adviezen en artistieke inbreng gebouwd door orgelbouwer Van den Heuvel. Sindsdien is hij een regelmatige bezoeker die zijn sublieme 'kind' nog eens komt vertroetelen. U kunt dat o.m. horen in een opname die terug te luisteren is op de site van de orgelbouwer en beter nog: Martin mans komt zondag 28 mei spelen op 'zijn' orgel in de Johanneskerk, tijdens de zondagdienst.

Martin Mans uit Woerden is niet zomaar de eerste de beste. In 2010 al ontving hij voor zijn baanbrekende werk een Koninklijke onderscheiding maar meer nog: de stijl waarmee hij de instrumenten bespeelt is verrassend veelzijdig. Hij gaat moeilijke stukken niet uit de weg maar bovenal: wie hem hoort spelen ervaart wat een orgel voor mogelijkheden biedt: hij haalt alles er uit wat er in zit.

Op 25 mei om 20 uur, hemelvaartsdag, vierde hij met een bijzonder concert zijn 40-jarig jubileum in de magnifieke middeleeuwse Laurenskerk in Rotterdam. En ook het orgelbezit van de Laurenskerk mag met recht uniek genoemd worden. Tijdens de wederopbouw van de kerk ontstond de uitzonderlijke mogelijkheid alle orgels in de Laurenskerk door één en dezelfde bouwer (Marcussen & Søn, Denemarken) te laten vervaardigen. Een situatie die nergens anders voorkomt. Daarbij is het hoofdorgel een nieuw ontwerp, naar historisch voorbeeld, door één van de restauratiearchitecten, J. Besemer. De orgelkassen van het koor- en transeptorgel zijn echter authentiek, maar door Marcussen & Søn voorzien van een nieuw binnenwerk. Het hoofdorgel telt 85 registers en is het grootste volledig mechanische orgel van Europa. De mogelijkheden van het orgel zijn bijna onbegrensd en daardoor bruikbaar voor de uitvoering van muziek uit vele stijlperiodes.Overige nieuwsberichten