Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Herrijzend Princenhage na 1940: een terugblik
Maria Mediatrix alias 't Hofke, de middenstand, de magnifieke Laan van Mertersem
Princenhage herrijst na 1940 

Door Rinie Maas 

'Er wordt gewerkt in Princenhage. Niet alleen raken we de laatste sporen van de oorlog kwijt, maar bovendien – en dat is belangrijker – zien we steeds meer het frisse rood van nieuwe baksteen verschijnen tussen het grijs van de oudere percelen'. Zo meldt De Kleine Trom, een gazet, een huis aan huisblad van de Koninklijke Harmonie St. Caecelia in Princenhage. Dat gebeurt in 1951, het jaar dat Bouman nog pastoor is t/m 1962. En 'n jaar in het teken van de vooruitgang. 'Er worden plannen gemaakt om de rotonde Rijsbergen aan te leggen zodat de verbinding met Rotterdam tot stand komt'.

Gazet
Een verkeerstechnisch hoogstandje toen en een enorme ergernis voor degenen die juist hier moesten stranden voor hun rijbewijs. Herrijzend Princenhage: Deel van de Voorstraat heeft een grondige vernieuwing ondergaan, terwijl ook in andere straten is gebouwd. De redactie is positief gestemd. Een bewijs dat de middenstand vertrouwen heeft in de eigen gemeenschap en zich niet laat ontmoedigen door de nabijheid van een alles biedend stadscentrum. Heel wat kapitaaltjes zijn er in nieuwe of vernieuwde panden gestoken. De kleine 'gazet' laat overigens onvermeld dat naar een ontwerp van Grandpré Molière, de bouw van het Heuvelkwartier van start is gegaan. De bouwvakkers staan er op de steigers van 1950-1959. Wordt heden een gebouw in een jaar opgeleverd, toen werd er werk van gemaakt over meerdere jaren en frutselden de metselaars in de gebouwen van de architect Peutz slagroomvoegen tussen de stenen. Een weinig geslaagd gezicht dat men thans in de totaal vernieuwde huizenblokken veel mooier en strakker heeft gerealiseerd.
 
‘t Hofke
Maria Mediatrix krijgt aandacht en wordt uitnodigend een pensiongebouw genoemd. In een aangename stijl wordt de lof op ‘t hofke bezongen. Mensen voor wie het wat bezwaarlijk wordt voor een eigen huishouding te zorgen kunnen in het pensiongebouw volledig verzorging vinden. Zelfs voor een werkende dame maar nog niet bejaard, zo wordt hoffelijk vermeld, zijn er zit- slaapkamers. Het is, terugkijkend, voor de hedendaagse managers van onze bejaardenhuizen normerend te zien met welke een plezier men destijds onderdak verschafte voor hen die het nodig hebben; een mooi gemêleerd gezelschap: echtparen, zusters en vriendinnen vinden vele jaren aaneen in het hofke hun tehuis, ook de genoemde dame in kwestie. Er is een zitkamer en slaapkamer en een kookhoekje waar men desgewenst wat extra’s klaar kan maken. Door het pension wordt men van de maaltijden voorzien. Als men zelf tafelgrief en de gordijnen meebrengt dan is het optrekje zo ingericht.

Dorpspomp 

De dorspomp wordt, zoals het hoort, gezien als een ding waarin een ziel huist van eeuwen her. De kleine Trom heeft mededogen met de vernieuwingen die hij om zich heen ziet plaatsgrijpen. De marktpomp moet zich wel, ongelukkig gaan voelen temidden van al dit jonge en frissere, dat nu eenmaal de geest ademt van een sneller en nuchterder tijd, dan die waarin zij het aanzien kreeg.

 

 

 

< Dorpspomp, foto uit 1908

 Liberalen
Over de middenstand, kritisch: Er is wel eens beweerd, dat de middenstand langer liberaal wilde blijven dan de liberalen. U voelt 'm aankomen. Teveel geordend tot zichzelf. Belust op eigen gewin. Zoals in elke paradox schuilt daarin wel enige overdrijving. Maar een feit is het, dat tot voor kort de middenstanders het slechtst georganiseerd waren van alle bevolkingsgroepen. De redactie ziet meer gemeenschappelijkheid ontstaan. De veronderstelling lijkt ons gewettigd dat het zakenleven zich in een gezonde sfeer ontplooit

Ook de Laan van Mertersem komt in beeld. De gemeente zorgt ervoor dat de Laan van Mertersem een magnifieke doorsteek wordt naar het Heuvelkwartier.
Rotonde
De kleine Trom: De PTT gaat een nieuw postkantoor bouwen op de plaats waar het voor kort een ruïne was. Als nu ook het Luciagesticht nog herbouwd wordt is de laatste wond genezen. Dit zal nog wel even duren, vermoedt de auteur. En theoretisch klopt dat helemaal. Want het Lucia is nooit uit zijn as herrezen. De rotonde: Ik weet nog dat op deze betonnen graancirkel een tractor met mest reed die rijkelijk morste. En juist hier ging de examinator Van Boemel op z’n strepen staan omdat ik te weinig gas gaf om de trekker te passeren. Ik was perplex. Hij zag toch dat de boer smeet met stront. Van Boemel reed die zomerse dag met zijn raampje open; ik passeerde de mestwagen en er flapte een lap stro met mest tegen het volkswagentje en deels naar binnen. Van Boemel moest de mest van zijn pak vegen. In een noodtempo draaide hij het raam dicht. Hij ervoer dat 'even wachten' ook een optie is. Dat die rotonde eruit is gegaan doet me nog altijd plezier. Wat een akelig rotding was dat.



Overige nieuwsberichten