Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Beroemde zilveresdoorn vereeuwigd in prachtige beelden en gedichten


De boom van Vincent van Gogh in Princenhage bot uit en bloeit

De boom van Vincent van Gogh en Theo van Gogh achter huize Mertersem in Princenhage bot uit en bloeit. Weten we wel dat die boom er al een eeuw of wat staat! Hoe het ook zij, het is prachtig lentenieuws nu de zilveresdoorn in taal en gedichten is vereeuwigd door Pien Storm van Leeuwen. 

Door Rinie Maas 

Die boom krijgt door de meest bekende streekdichters karakter, kleur en geur. Waardoor hij als gestalte voor je oprijst zoals Vincent van Gogh, die in bomen voortdurend metaforen, figuren en menselijke wezens zag, het had gewild. Voor een indrukwekkende poëzie in de bundel tekenen Frans A. Brocatus, Olaf Douwes Dekker, Marijke van Hooff, Marije Kos, Jacqueline Legierse, Pieter Luykx, Kees van Meel, Lidy Meier, Herbert Mouwen, Pien Storm van Leeuwen, Rob van Uden en Ben Verschuren. 

Reus
In deze eerste lentedagen toont de boom van Vincent zowel zijn kracht als ouderdomszwakte. Niet de gehele kroon, maar nog altijd botten de takken uit. Dat die boom op hoge leeftijd de aandacht krijgt van Pien Storm van Leeuwen, fotograaf Jan Willem Storm van Leeuwen en genoemde dichters is een geschenk. Een geschenk aan stad en dorp. Van de reus, die aan zijn wortels eens de bijl vindt. 

Bezieling
We mogen hopen dat hem dit voorlopig bespaard blijft en dat hij de aandacht krijgt die hij verdient. De bundel De boom van Vincent maakt hem misschien minder kwetsbaar. Op zo'n oude boom zit slijtage. De kunstschilder Vincent van Gogh voelde zich zeer verbonden met de natuur. Hij zag deze als vol van metaforiek en bezieling. Door bomen en hun gestalten raakte hij meer dan eens bewogen. Het inspireerde Pien en Jan Willem Storm van Leeuwen tot het maken van dit boek. 

Sentiment
De reus mag inboeten aan kracht; hij staat in genoemde bundel vereeuwigd in deze tijd. De oude boom en de inmiddels in de tuin verrezen nieuwbouw verwijst naar onze tijdelijkheid en kwetsbaarheid. Zoals Van Gogh het voelde. Zelfs in boomwortels (Les Racines) zag hij een figuurlijk sentiment. Uit zijn brieven: Ik wilde zoowel als in dat slanke blanke vrouwenfiguur als in die zwarte knorrige wortels met hun knoesten iets uitdrukken van den strijd des levens. Vincent was schilder en schrijver en in bomen zag hij mensen en trekken van hen, zoals na hem beroemde schrijvers als Cyriel Buysse. Hij zag er weesmannen in. In knotwilgen strijdbaren. Zijn schilderijen zijn er vol van. 

Oom Cent
In beeld en taal wordt stilgestaan bij deze uitzonderlijke boom in Princenhage, die ooit oog in oog stond met Vincent en Theo van Gogh van Gogh. In de tuin van hun geliefde oom Cent. In het kader van dit project werd er afgelopen najaar een poosplaats met een boomcitaat van Vincent bij Huize Mertersem gerealiseerd. Fotograaf Jan Willem Storm van Leeuwen vereeuwigde 12 maanden lang elke maand de boom. Gedurende de maanden april en mei zullen die maandfoto's samen met de gedichten geëxposeerd worden in Het Gele Huis, Haagsemarkt 35 in Princenhage. Marianne de Bie, wethouder van cultuur, zal op zaterdag 7 april tijdens een feestelijke bijeenkomst in Het Gele Huis het eerste exemplaar van de bundel De boom van Vincent in ontvangst nemen en de hiermee verband houdende tentoonstelling openen. De boom van Vincent is een wonderlijke verschijning. Een ontdekking ook en vanaf nu tijdloos onder ons!

De boom van Vincent omvat 12 maandfoto’s met elk een gedicht en een informatieve inleiding met foto's. De bundel telt 50 bladzijden in full-colour, winkelprijs 6 euro. Het boekje is verkrijgbaar via de boekhandel of kan besteld worden bij Uitgeverij Ceedata via: storm @ ceedata.nl

Het project De boom van Vincent werd financieel mede mogelijk gemaakt door: Stichting TrajarT en Stichting Cultuur Princenhage in samenwerking met Het Gele Huis in Princenhage.
Foto: Jan Willem Storm van Leeuwen


Overige nieuwsberichten