Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Ode aan het Franse Chanson


Chantons, chantons!
Franse sferen aan de Haagweg 356 

Liefhebbers van het Franse chanson kunnen zondagmiddag 10 juni hun hart ophalen, tenminste: wie er al in mag want door de grote belangstelling is het al 'volle bak'. In de fraaie tuin van Huize Meertensheim aan de Haagweg 356 brengen dan professionele en goede amateurmuzikanten een gevarieerd repertoire Franse liederen ten gehore. 
Er komen chansons uit diverse perioden aan bod. Vooral oudere bezoekers zullen menig lied kennen en als vanzelf melodieën mee gaan zingen. Daar is geen enkel bezwaar tegen, integendeel: het is juist de bedoeling dat ook bezoekers meezingen. Muzikante Deborah Jacobs zal tijdens de matinee muzikanten aankondigen en indien nodig de liedjes kort inleiden of toelichten.

Gouden tijden herleven
Tijdens de jaren 50/60 was in ons katholieke Brabant de invloed van de Franse taal nog groot. Zelfs op basisscholen werd al Franse les gegeven. Die invloed gold ook voor de Franse muziek; regelmatig waren chansons van hoog poëtisch gehalte te horen. Wereldnummers van grootheden als Edith Piaf, Jacques Brel, Charles Aznavour en Yves Montand prijkten op onze hitlijsten.
Vooral door de opkomst van de Engelstalige popmuziek raakte het Franse chanson geleidelijk aan steeds verder op de achtergrond. Jammer, want de Franse taal leent zich uitstekend voor muziek, de taal klinkt al bijna als een melodie op zich. Maar we zijn niet uit op een nostalgische, bijna weemoedige muziekmiddag. Nee, het moet een feest van herkenning worden. Als de weergoden ons goed gezind zijn, kunnen we met muziek, hapjes en drankjes de tuin van Huize Meertensheim even omtoveren tot een warm en gemoedelijk stukje Frankrijk. 

Dit evenement is van de grond gekomen door samenwerking tussen Het Gele Huis in Princenhage, de Alliance Française en Huize Meertensheim. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van de Alliance of u kunt contact opnemen met Geertrui van den Brink op het email adres reussite @ planet.nl of GSM 0653912934


Overige nieuwsberichten