Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Nieuwe dichtbundel van Pien Storm van Leeuwen (7.7)
Foto Jan Willem Storm van Leeuwen -- Bloeiende lavendelvelden. Gepubiceerd ter gelegenheid van de honderdste poosplaats van Pien Storm van Leeuwen op 7 juli 2018.
Ze wordt in zuiderse verten verliefd op lavendelvelden in fleurig violet. Pien Storm van Leeuwen vertelt in een nieuwe bundel over het wondere schouwspel van de natuur in de Baronie van Breda. 

Door Rinie Maas 

Haar verdiensten voor de stad Breda mogen er zijn. De kei in het Wilhelminapark voorzag ze van een ontroerende tekst ter herinnering van de Bredase slachtoffers van de Holocaust. Het monument wordt door de stad gekoesterd. Ze schreef dichtregels op de door haar gerealiseerde Poosplaatsen zoals die bij Huize Mertersem in Princenhage met een tekst geïnspireerd door Van Gogh.

De honderdste Poosplaats
Háár vondst! En er was steeds meer vraag naar. Bij huize Mertersem in Princenhage kwam dus een Poosplaats met dichtregels geïnspireerd op Van Gogh. Het is een rustiek plekje geworden. Recentelijk is haar honderdste Poosplaats gerealiseerd in het Brabantse Esch in het haventje van de daaruit uitmondende Esche. Ze vindt het een mijlpaal. Ik heb er met wondjes op mijn handen aan gebeiteld totdat het helemaal goed was. Niet vreemd dat Pien Storm van Leeuwen de Brabantse Bokaal kreeg. 

Weggetje
Nu de bundel Verlegen zwijgt de tijd waarin de mooiste plekken in de Baronie van Breda met haar fraai vloeiende poëzie en daarbij naadloos passende foto’s van Jan Willem Storm van Leeuwen een onvergetelijk bezoek brengen aan liefhebber en lezer. Voor deze uitgave zijn Pien en Jan Willem op stap gegaan. Ze wandelen en passeren nog onontdekte plekken bij vennen en meren. Ze zien een opdoemend idyllisch bochtig zanderig boeren weggetje dat bos en weide van elkaar scheidt. De kracht van de bundel ontleent zich aan woord en beeld. Het is het verlegen samenkomen van zon en licht, zoals in het Mastbos wordt getoond, bedenkende dat dat licht en tijd verijlend een geheel zijn. 

Vlonder
Ik herhaal dat de foto's van Jan Willem Storm van Leeuwen zo mooi zijn dat in combinatie met Pien's gevoel voor harmonie een magisch effect ontstaat. Ja, alsof de aarde nieuw wordt, onthecht aan alles wat de mens eraan mispeutert. Dan is er plots ook dat lichtvoetig toppertje à la Heinz Polzer, alias drs. P. getiteld Vanonder 't vlonder: Ergens tussen twee planken van het/ keurig keer op keer kierend plankier/ schuilt samen met wat sprieten gras/een tuiltje zeldzaam kostbaar gewas

Mastbos
In een rijke variëteit wordt in de bundel de lof bezongen op de natuur van het Mastbos, Liesbos tot Oude Lei. Wandelend is Brabant een wonder. Als de heide roze purper kleurt en vurig rood langs vale stammen strijkt. (Mastbos). Pas na de trein werd de fiets uitgevonden. Van Gogh fietste nooit. Lastig dat equilibreren. Hij ging te voet en was vervuld van indrukken. Pien Storm van Leeuwen heeft met Jan Willem hetzelfde gedaan, lopend langs de Turfvaart tot de Lage Maten. Langs ademende bospaden warmden hun voeten en de zon scheen op hun ruggen. Een koe struint door het water op zoek naar mals groen, los van de kudde en de tijd zwijgt verlegen tijdens hun observaties van die onopgedirkte schoonheid. 

Harrie Nuijten, voorzitter van LandStad De Baronie ontvangt het eerste exemplaar tijdens een presentatie op zaterdag 7 juli om 17.00 uur bij boekhandel Van Kemenade en Hollaers, Ginnekenweg 52.

Overige nieuwsberichten