Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Nieuw meesterwerk van Rinie Maas: Het Stadskantoor
Van 140 naar 1400 ambtenaren 

Leuk toch, zegt Rinie Maas, dat men nu eens ìn het Stadskantoor kan kijken. Hij heeft niet een maar diverse Stadskantoren in het land onderzocht. Maas heeft enkele jaren op het Stadskantoor in Breda gewerkt. Om dit verhaal te boekstaven heeft de schrijver in en achter de coulissen gekeken. 

De overbrugging van de oude diensten naar één groot Stadskantoor in 1993 leek mij de voorwaarden te bevatten om tot een boeiend verhaal te komen

1993
Het leek de auteur noodzakelijk over dat jaar geschiedenis te schrijven. Want het is een kwart eeuw geleden aan velen niet onopgemerkt voorbijgegaan. In het boek staat hij ook stil bij 70 jaar Openbare Werken. Wij werkten daar met 140 ambtenaren. Dat liep in het Stadskantoor op naar 1400 ambtenaren. Als welstandskundige ging hij over naar het Stadskantoor waar hij kort werkzaam was. Dat was in 1993. Het jaar voor een boeiend verhaal Stadskantoor… 

Smeltkroes
Ik zag hoe het proces zich voltrok. Het leek mij in die context typerend, leuk en spannend in dat moeilijke jaar van de overstap enkele typen ambtenaren uit de verf te laten komen, waarmee ik mezelf amuseerde. Het was gelijktijdig een confronterende tijd. In de eerste plaats voor hen die het proces vorm gaven. Door dubbelfuncties ontstaan er fricties. De spanning is om te snijden. Twee hoofdrolfiguren bestrijden elkaar op afstand op leven en dood. Dan volgt er op een zeer bijzonder manier een kantelpunt. Het boek vertelt hoe dat afloopt. 

Presentatie
In het derde deel gewijd aan Openbare Werken, een van de voorlopers van het Stadskantoor zijn er petite-histoires, aangevuld met gemoedelijk ogende, alleszeggende oude foto's. Maas werkte vier jaar aan het boek. Alles wat ik me herinnerde zette ik bij elkaar na fact-checking. Het script was kortom nog een grote troep. Het had nog geen heldere verhaallijn. Die kwam uit de verf nadat ik besloot enkele hoofdfiguren te nemen om wie het draait. In hun kielzorg volgde toen als vanzelfsprekend de rest van het kantoor. In maart van dit jaar besloot hij het concept af te schrijven. 

Het boek wordt uitgegeven door Trichis, Rotterdam en wordt op zaterdag 27 oktober gepresenteerd door Camiel Hamans, voormalig hoofdredacteur van Dagblad de Stem. Kees van Meel treedt op met twee gedichten gerelateerd aan het boek dat uitkomt. Iedereen is welkom bij boekhandel Van Kemenade en Hollaers, Ginnekenweg 52. Aanvang 17 uur. Het is daar ook -gesigneerd!- te koop. Denk aan de feestdagen! 


Overige nieuwsberichten