Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


De Islamitische vastentijd is dit jaar tussen 27.5 en 25.6 (2017)

 

Op de avond van 26 mei begint in Princenhage de Heilige Ramadan (of Ramazan zoals de Turkstaligen zeggen), de vastentijd van de Moslims. Deze vastentijd duurt dit jaar tot de avond van 25 juni, dan wordt het suikerfeest, Id-Al-Fitr of Seker Bayrami gevierd. Voor Princenhage betekent dat tientallen families zich gaan aanpassen aan hun bijzondere leefregels die gelden voor die tijd. De vasten is extra zwaar, omdat de dagen zo lang zijn. De gebedstijden vindt u hier of in het Turks hier. Gebruikt u medicijnen? Pik dan de speciale Ramadan folder met goede raad en tips op bij de BENU-Apotheek De Heuvel  aan het Thorbeckeplein.

De redactie wenst iedereen alvast een goede vastentijd.




In de periode voorafgaande aan de Hadj of Umrah naar Mekka  (in 2017 tussen 30 augustus en 4 september) is er een speciaal spreekuur bij de GGD voor het voldoen aan de eisen die Saudie-Arabie stelt aan de bedevaartgangers. Met name moet u denken aan de inenting tegen meningitis. Dichter bij huis doen ook huisarts dokter B. Nikkels van Medisch Centrum Kronenburg en Meditel BV in het Medisch Centrum aan de Wethouder Van Haperenstraat aan reizigersvaccinatie. Het reisbureau waar u boekt zal u ook inlichten over de overige eisen met betrekking tot paspoort en de eventuele bewijzen van mahram voor de meereizende vrouwen en kinderen onder de 45 jaar. Zorg dat die zaken vroeg (3 maanden van te voren!) geregeld zijn.

GGD West-Brabant vaccinaties
Doornboslaan 225-227
Telefoon 5282000 (werkdagen tussen 8:30 en 17:00 uur) of 0900 - 8222467
Website voor het maken van afspraken

Medisch Centrum Kronenburg
Dr B. Nikkels
Kronenburgwerf 23A
Tel 5319252
Dr Berend Nikkels is aangesloten bij de Traveldoctor organisatie. Op die webshop kunt u van alles aanschaffen voor verre reizen, zoals kleedjes, klamboes, genees- en ontsmettingsmiddelen...

Meditel BV
Medisch Centrum Princenhage
Weth. Van Haperenstraat 36 a
Tel 0900-0400363 (45 ct/gesprek)

 
Niet meer zelf naar de hemel turen
De in Brussel gevestigde Federation of Islamic Organisations in Europe (FIOE) en de Brits-Ierse European Council on Fatwa and Research (ECFR) willen af van die verdeeldheid over het begin- en eindtijdstip van de heilige Ramadan-maand, meldt persbureau Reuters.

Gelovigen hoeven niet meer zelf naar de hemel te turen. De koepelorganisaties noemen de vooruitzichten van astronomen voortaan leidend. Als een astronoom berekent dat de nieuwe maan dit jaar voor het eerst op vrijdag 26 mei valt, dan is die 26 mei het officiële begin van de ramadan.

Door te kiezen voor die methode, spreken ze zich positief uit over de theologische geldigheid van de wetenschappelijke methode. Overigens is het niet waarschijnlijk dat alle lokale en nationale moslimgroepen deze methode gaan gebruiken.

Veel Nederlands-Turkse moslims hangen de methode wel aan, maar de meeste Nederlands-Marokkaanse geloofsgenoten wachten traditiegetrouw op nieuws uit Marokko en Saoedi-Arabië. Zij worden (per televisie, internet en sms) zo snel mogelijk op de hoogte gesteld als de nieuwe maan daar door de religieuze autoriteiten is waargenomen. 

Wat is de Ramadan/Ramazan?
De Ramadan is een heilige maand. Het is de maand waarin de eerste verzen van het Heilige Boek van moslim neerdalen via aartsengel Jibril, voor niet moslims beter bekend als de aartsengel Gabriël. Na het neerdalen van de eerste verzen volgen er meer. Het duurt 23 jaar voordat profeet Mohammed, vrede zij met Hem, alle openbaringen kan doorgeven. De Ramadan is in de islamitische jaartelling de negende maand. 

Tijdens de Ramadan onthouden moslims zich van eten, drinken, geslachtsgemeenschap, slechte praat, slecht denken en slecht gedrag. Door zich te onthouden, staan moslims stil bij deze openbaringen. Zij onthouden zich uit aanbidding van God. Onthouden – vasten – geschiedt van zonsopgang tot zonsondergang. Het lezen van de Koran is onlosmakelijk verbonden met de Ramadan en het vasten. Tijdens de heilige maand trachten moslims de hele Koran te lezen.

Het vasten is overigens de vierde zuil van de islam. De andere pijlers (zuilen) zijn: (1) de sjahada ofwel de geloofsbelijdenis, (2) vijf maal daags bidden, (3) zakat ofwel giften schenken aan minderbedeelden en (5) hadj – de bedevaart naar Mekka.

De Ramadan vergt discipline om aan de geloofsregels van het vasten te houden. Niemand is perfect. Ook niet volgens de islam. Voor wie de regels per ongeluk overtreedt, is er geen vuiltje aan de lucht. Het vasten kan worden voortgezet. Wie in vol bewustzijn de regels overtreedt, wordt geacht elke verloren dag in te halen. Niet alle moslims hoeven zich aan de regels te houden. Uitzonderingen worden gemaakt voor kleine kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zieken en reizigers. Zij mogen van de rituelen en regels afwijken. Menstruerende vrouwen worden geacht niet te vasten omdat in de islam menstruatie als onrein wordt gezien. De dagen die een vrouw niet vast tijdens de menstruatie kunnen ingehaald worden.

Tijdens de Ramadan bezinnen moslims zich met als doel: innerlijke reiniging. Vasten – onthouding van eten en drinken – betekent verbonden worden met hen voor wie honger en dorst dagelijkse realiteit zijn. Door te vasten verbinden moslims zich met hulpbehoevenden en oefenen in mededogen en nederigheid. Oefenen niet om het enkel tijdens de ramadan te praktiseren, maar oefenen voor de rest van het jaar waarbij de komende ramadan een ‘herhalingsoefening’ is.

Het vasten van de dag wordt verbroken met een iftar-maaltijd. Een iftar maaltijd wordt met familieleden, buren en kennissen, gasten en verder iedereen die langskomt, genuttigd. Met dergelijke maaltijd worden sociale verbanden aangehaald, lossen onderlinge irritaties op en worden ruzies en conflicten bij gelegd.

Overige nieuwsberichten