Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Princenhaags Dagboek van CDK Arthur E.J. baron van Voorst tot Voorst in het museum


In 2001 verscheen het boek 'Uit en Thuis in Brabant' met de persoonlijke reisnotities van Mr. Arthur E.J. Baron van Voorst tot Voorst die hij als Commissaris van de Koningin van Noord-Brabant maakte. In dit boek ontbraken echter de 8 visites te Princenhage.....

In 1896 stond de pas 37 jaar oude CdK voor het eerst op de stoep van het Raadhuis aan de Haagsemarkt! En alles kwam ter sprake: B&W, gezondheidszorg, de arbeiders, de boeren en hoveniers, de opkomende industrie en de annexatieplannen van Breda etc., etc..

De teksten van zijn 'Princenhaags Dagboek' worden dit najaar integraal, met foto’s aangekleed, geëxposeerd in het Princenhaags Museum, waar u van harte welkom bent. U kunt de teksten ook inzien of downloaden van de website.

Zaterdag en zondag 10/11 november a.s, van 13-17 uur. Donateurs e/o partner gratis toegang

Op de website van het Brabants Historisch Informatiecentrum vindt u trouwens een schat van informatie over Brabant en dus ook het een en ander over Princenhage. De moeite van het bezoeken waard!


NAJAARSEXPOSITIE PRINCENHAAGS MUSEUM: De commissaris vertelt.....

Op 8 juni 1896 komt de 37 jarige Mr. Arthur Eduard Joseph Baron van Voorst tot Voorst in zijn functie als Commissaris van de Koningin van Noord-Brabant voor het eerst naar Princenhage. Deze Gelderse burgemeesterszoon en telg uit een geslacht van bestuurders en militairen zou Princenhage in de periode van 1894 – 1928 in totaal acht keer als CdK bezoeken. Deze visites werden door hem, soms vrij kort tevoren, per brief aangekondigd. Van de burgemeester werd dan verwacht niet alleen de wethouders en de raadsleden de informeren, maar ook alle ingezetenen, want er was gelegenheid tot audiëntie. De secretaris en de ontvanger konden tevens rekenen op een gedegen boekenonderzoek. Speciaal daarvoor werd de CdK vergezeld door een kundig ambtenaar van zijn kabinet.

Arthur Baron van Voorst tot Voorst hield een persoonlijk dagboek bij over wat hij zo allemaal tegenkwam op de Brabantse raadhuizen. In Princenhage stelt de CdK in 1896 vast dat de administratie ter secretarie zelfs in zeer goede orde was, waarbij de inrichting van het bevolkingsregister op basis van huisnummers en wijken bijzondere aandacht trok.
De wethouder van Baal noemt hij een krasse verstandige boer en de onbetaalde rekeningen van dokter Batenburg waren niet van inboorlingen van Princenhage maar van werkvolk van een de twee ijzergieterijen dat hier en daar woonde.
Hij interesseerde zich voor alle lagen van de bevolking en iedereen was welkom om zijn problemen voor te leggen. Hield niet van poespas en liet zich niet of nauwelijks fêteren. Hij had een goede neus voor partijpolitieke malversaties en om deze aan de kaak te stellen. 

De grote industrieën o.a. Betonfabriek Stulemeyer, de Hollandsche Kunstzijde, de Etna, de Jamfabriek en de suikerfabriek van Wittouck, alle lagen ze op Princenhaags grondgebied. De zorg voor de economische ontwikkeling en daarmee verbonden tewerkstelling van de bevolking lag hem dan ook aan het hart. Misschien was dat dan ook wel de reden dat hij zich in zijn dagboek achter de annexatieplannen van Breda stelde.

Het Princenhaags Museum vraagt in zijn najaarsexpositie aandacht voor de acht dagboekpassages over Princenhage als integrale tekst die met foto’s gedocumenteerd zijn. Als herinnering aan de bezoeken van Arthur Baron van Voorst tot Voorst (1858-1928), maar liefst 34 jaar Commissaris van de Koningin in Brabant.

Geopend van 13 -17 uur
Zaterdag en zondag 10 & 11 november
Laatste kans: tweede weekend van december 2007

Princenhaags Museum
Haagweg 334 bis
4813 XE Princenhage

Overige nieuwsberichten