Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Eerste bijeenkomst FMO Prinsenbeek was groot succes


Meer sociale samenhang in de wijken. Meer mensen die kunnen meedoen aan de Bredase samenleving. De gemeente nodigt haar inwoners uit om mee te denken! Alle ideeën zijn welkom bij het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling (FMO). Een van de lopende projecten betreft de Gielis Beijs:  Stichting Zuidenwind Filmprodukties wil een documentaire maken over de geschiedenis en de achtergronden van de mensen van deze overbekende Princenhaagse straat. In de documentaire is vooral aandacht voor de onterechte vooroordelen die ten opzichte van de straat leven en geleefd hebben. De film geeft een beeld van de onbekende en bijzondere kanten van de Gielis Beijsstraat. De film kan ook gebruikt worden om met groepen in de Bredase samenleving te praten over vooroordelen. Bijdrage FMO: € 3.000,-. Ook onze buren van Prinsenbeek lopen voorop met het project 'Samen leven, samen eten': men is gestart met aanschuiftafels met als doel de integratie tussen de verschillende culturen van inwoners van het dorp te bevorderen, door gezamenlijk te eten en daarbij informatie uit te wisselen over elkaars cultuur, gewoontes e.d. We hebben daarvoor €300,-subsidie gekregen. Dat betekent dat het eten gratis is, maar omdat wij werken (winkeltje) voor een ontwikkelingsproject, staat er wel een giftenpot.

De onlangs gehouden eerste avond was al meteen een groot succes. Een Filippijnse dorpsgenote kookte een maaltijd van haar land en twee Prinsenbeekse jongeren die vanuit de school Mencia de Mendoza in de grote vakantie 3 weken op de Filippijnen gewerkt hadden, vertelden over hun ervaringen. Er waren 30 gasten. Een heel enthousiast publiek, zowel door het bijzondere lekker en uitgebreide eten als de manier waarop de jongeren vertelden over hun ervaringen.
16 November hebben we Iraakse dorpsgenoten bereid gevonden om een Iraakse maaltijd te verzorgen We moeten nog afwachten hoeveel mensen zich gaan inschrijven en hoeveel culturen aanschuiven. Naast eten vertellen de Iraakse dorpsgenoten tussen de verschillende gangen een beetje over de geschiedenis en cultuur en ze boden zelf aan wat te vertellen over de achtergronden van hun verblijf hier.

Er zijn al veel reacties gekomen. Vooral verbazing dat er zoveel mensen van verschillende buitenlandse afkomst hier wonen 'Je ziet ze nooit' is de reactie. Of misschien is het meer dat we er geen oog voor hebben. Maar kennelijk is er dus wel interesse. Plannen zijn er nog voor een Turkse, Marokkkaanse en Curaçaose avond. En tot slot willen wij de 'kokers' een Nederlandse maaltijd en zo mogelijk een Nederlandse avond aanbieden. 

Een totaaloverzicht van de projecten vindt u in de Project-etalage. Voor de komende jaren heeft de Gemeente maar liefst 2,5 miljoen euro aan subsidies te verdelen.

Overige nieuwsberichten