Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Moet je die rijen voor JANSKE zien! Rinie Maas vestigt Bredaas record!
160 signeringen bij twee boekhandels: Rinie Maas vestigt een Bredaas record!

PRINCENHAGE- 'Dat Janske trekt nòg massaal belangstelling! Moet je de rijen hier zien en hierachter. Zoudt ie straks zijn vingers nog recht kunnen krijgen, och arme toch wat gift die man um wir van katoen!', laat moeder Miep – met fier de Bredase Bode met publicaties over Janske onder haar arm – zich in authentiek Bredaas dialect ontvallen.

Door onze redactie

Het is half twaalf (in de nacht!) en nòg staat er een rij wachtenden voor de schrijftafel van Rinie Maas, die zijn nieuwste boek Janske, haar wonderlijke leven, (uitgever René Hollaers) intekent. Het is een boek dat voortvloeit uit zijn publicaties over het zieneresje in de Bredase Bode. Het boek dat veel media-aandacht krijgt is die avond (vorige week op Allerheiligen) met véél kunde, kennis en leuke quotes gelanceerd door de presentator Cees Hoosemans.

De Princenhagenaars
Vele, vele Princenhagenaars zijn op de presentatie van Janske door onze dorpsschrijver aanwezig: ter ere van hem en Janske zijn er Han en Katrien Broeders, Boudewijn van de Calseyde en Gudrun, Kees van Oosterhout van het Princenhaagse Museum, dichter Wil van Aalst, Marian Verheij, voorzitter van de dorpsraad Princenhage, Helma Raaijmakers namens de redactie van het wijkblad, Piet Hector, Willem van Overbeek, Ad en Els Marijnissen, Henk Willemsen, Mimi Schepens, Hariëtte en Toon Schraven en allen die we vergeten. Excuus!
Een presentie-exemplaar ontvangt Rea Schlangen van Tillo. Rinie typeert haar warm als zijn eeuwige helpster. Door de enorme belangstelling die voor het boek is gebleken is het in Princenhage op twee plekken te koop: de Readshop en bij Jan Bachman. Een bloedstollend, ijzingwekkend dorpsverhaal, oordeelt René Hollaers over Rinies Janske-boek te zeggen.

Rome kiest af en toe!…
Pater vicaris Luk Wouters uit Meersel-Dreef krijgt open doekjes van het publiek. Alle mensen die deugdzaam en zogezegd 'heel' zijn zijn een beetje heilig! Het zijn immers schepselen Gods. Ja, met een eigen geweten! Het woord 'heel' is afkomstig van heilig. In Rome kiezen ze er af en toe enkelen uit, lacht pater Luk, de vicaris van de paters kapucijnen in Meersel-Deef. Heiligen staan dus nìet persé op hogere voet. Enorme hilariteit in de volledig bezette zaal!
Een absoluut Bredaas record
Dan al heeft Rinie Maas gezegd 'dat voor heiligheid het criterium geldt dat de persoon aan hoge morele en religieuze kwaliteiten moet voldoen'. Ook daarmee is pater Luk het eens! Maar hij is een volksprediker! Hij heeft dus zijn geheel eigen insteek! Op zaterdag wordt er geteld! Bij boekhandel van Kemenade en Hollaers en boekhandel Gianotten Selexyz heeft ònze stadsverteller Rinie Maas 160 boeken ingeschreven. Een absoluut Bredaas record!

Janske zat links van het altaar
'In mijn jeugd te Dinteloord zag ik Janske bidden op haar bidstoel'
, vertelt de Bredase mevrouw Verhagen. Ze zat links van het altaar. Mijn aangetrouwde familie uit Monster kwam in processies regelmatig daarheen en ze hadden thuis een prachtige foto ingelijst zoals Janske "Haar" had "gezien". Met "Haar" bedoelt mevrouw Verhagen de H. Maria. En met "gezien" doelt ze op de visioenen die de gestigmatiseerde 'Janske van Steenbergen' (1906-1960) kreeg. 

Enkele reacties ter plekke
Drs. Eric Bouwsma, directeur van Den Heyacker: In Vught en Hoogvliet moeten we helaas weer met 100 plekken uitbreiden. De schrijver van ons prachtige jubileumboek "Jeugd van Den Hey-Acker" is nog even bezig! Ja, op dat boek krijgen we tot aan de dag van vandaag ongelooflijk leuke reacties. Dit nieuwe mooie boek koop ik nog!
Rietje Verdonk: Mijn opa dankt zijn leven aan Janske. Dat hebben mijn ouders verteld.
Een oud collega: Grooten die niet in haar geloofde heeft er kerkelijk erg onder geleden.
Wat jammer, zegt Euch, een Limburgse belangstellende, dat Rinie niet de Janske Maria liederen cyclus in het boek heeft kunnen opnemen. Maar dan is het niet uit te geven! Ik heb zeer vele herinneringen aan Janske. En had ik ze niet, dan kocht ik nòg dit wonderlijke boek!

Overige nieuwsberichten