Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Woonboulevard Princenhage
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Rinie Maas op 7e plaats met zijn boek 'Janske'

"GOD IS GÉÉN WELLUSTELING DIE ER DE SPIJKERTJES DOORHEEN JAAGT"… 

JANSKE DOOR RINIE MAAS OP 7e PLAATS VAN TOP TIEN
 

Rinie Maas uit Princenhage bij Breda heeft succes met zijn boek Janske 2007

"God is geen wellusteling die er de spijkers nog eens doorheenjaagt", zegt Rinie Maas over de stigmata die Janske had. Althans hij láát dat een van zijn hoofdpersonages zeggen. "In mijn kast staan een aantal boeken, die ik (bij herhaling) woord voor woord lees. Dit doe ik omdat die boeken mij boeien en omdat ik het jammer vind snel op de laatste bladzijde aan te komen. Het boek Janske is er zo een", schrijft Piet Hector uit Princenhage. Andere lezers wijzen op het meesterwerk "Herberg in ’t Misverstand" door Antoon Coolen. "Dan nog vind ik Janske beter, interessanter!", meldt een lezeres.

Het boek Janske door onze schrijvende dorpsgenoot Rinie Maas is de afgelopen week met een vliegende vaart terecht gekomen in de lijst van de meest gewaardeerde boeken. De top tien! Al vele jaren wordt de top tien samengesteld door boekhandel van Kemenade&Hollaers. Het is een zeer gezagvolle lijst en de inhoudelijke samenstelling gebeurt met grote deskundigheid.

Literaire kwaliteit hoog!
Bij Piet Hector in Princenhage, oud Welberger, staat het boek in zijn boekerij – zie lezerspost in de Bode – tussen een aantal andere boeken die hij bij herhaling woord voor woord leest. Naar de mening van de samenstellers van de lijst gaat "Janske" gelijk op met "Mevrouw Verona daalt de heuvel af" door Dimitri Verhulst en het al even gunstig besproken werk "Bekentenissen van een burger" door Sandor Marie. Wie "De Overgave" kent van Arthur Japin en "Nachttrein naar Lissabon" door P. Mercier mag hieruit opmaken dat het historische verhaal Janske, haar wonderlijke leven, een hoge literaire kwaliteit en vertelkunst wordt toegekend. Uit het verhaal blijkt dat één vrouw een heel dorp in zijn greep kan houden tot heden en het hele Nederlandse episcopaat in jaren van voor de oorlog en na de oorlog weet te "gijzelen"

Verhaal meeslepend verteld
Met Janske heeft Rinie Maas een hele drukke maand achter de rug. Hij heeft in stad en streek moeten signeren en trok met zijn boek heel veel media-aandacht. De wijze waarop Maas deze intrigerende paranormaal begaafde vrouw schetst wordt alom met lof besproken. Zelf zegt hij daarover: "Daarvoor moest ik me geheel losmaken van de drukwerkjes die in mijn ogen Godslasterlijk waren! God is geen wellusteling die de spijkertjes er nog eens doorheenjaagt!"
Hiermee wilde Maas duidelijk maken hoe prudent hij het fenomeen stigmata heeft behandeld. Ook Janske zou de wondentekenen hebben gehad. Het Brabants Dagblad stelt dat Maas in staat is de feiten in een historische verhaal zo vorm te geven dat hij als een roman leest. "De schrijver gooit al zijn zintuigen in Janske. Meeslepend verteld!", schrijft heden Isidorusweb.

Op 7e plaats in de top tien
Met zijn zevende plaats verkeert Rinie Maas in het gezelschap van "Duizend schitterende zonnen" door Hosseini, "Harry Potter en de relieken van de dood" door J.K. Rowling en andere nationale en internationale literatoren. Voor het feit dat Janske €10 kost heeft Maas een verklaring. "Ik schrijf nog gewoon met de pen en tik de regels uit! Mijn boeken zijn niet te dik. Ik het vertel het op 100 bladzijden in 35 hoofdstukken. Dat vind ik persoonlijk de limit. Dit betekent ook dat de uitgever niet voor de duurste uitgave staat. De prijs is toegankelijk".

Het boek Janske is voor eerdervermelde prijs te koop bij boekhandel Gianotten, Van Kemenade& Hollaers, de Vrije boekhandel, De Geus, Vives, Read shop Princenhage, Bachman, Vermeulen Steenbergen, het Verboden Rijk Roosendaal, Quist Bergen op Zoom. 

In het archief nieuwsberichten (zie menubalk links) vindt u via het zoekvenster met trefwoord Janske meer berichten over de inhoud van het werk.

Overige nieuwsberichten