Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Fit Massage Breda
In rubriek: Massages (Sport- Stress- Baby-)
Doelen 80
8877564

Massages

Ontspanningmassage

De naam ontspanningsmassage zegt het eigenlijk al. Alles is erop gericht om je tot ontspanning te brengen. Een ontspanningsmassage kan, zowel lichamelijk als geestelijk, heel goed preventief werken voor het behoud van een goede gezondheid. Ook zul je merken dat je met een ontspannen lichaam geestelijk makkelijker tot rust komt, zodat de negatieve spiraal van stress en lichamelijke klachten doorbroken kan worden.

De opbouw van een ontspanningsmassage

Voor de massage overleggen we over de gewenste behandeling en accenten hierin. De behandeling begint vaak met het voelen waar de spieren stijf zijn of waar verhardingen zitten. Dit om tijdens de massage op deze plekken meer accent te leggen. De ontspanningsmassage is een lichaamsmassage direct op de huid, waarbij een massageolie gebruikt wordt. Naar keuze worden voeten, benen, billen, rug, armen, handen en nek gemasseerd. Het is ook mogelijk om het gehele lichaam (75-90 minuten) te laten masseren.

De effecten van een ontspanningmassage

Bij een massage herstelt de bloedcirculatie zich en krijgt de huid meer doorbloeding. Veel klachten door oververmoeidheid, stress, verkeerde zit-, loop- of staan houding wordt voorkomen en/of opgeheven. Een ontspanningsmassage ontspant de spieren, maakt spieren, pezen en gewrichten soepeler, verbetert de bloedsomloop van de spieren en de huid, stimuleert de afvoer van het lymfevocht waardoor ook afvalstoffen en giftige stoffen het lichaam sneller verlaten. Door de ontspanning van het lichaam kunnen ook allerlei gevolgen van stress (bijv. 'spanningshoofdpijn', chronische vermoeidheid, stijve nek en rug, slaapproblemen) worden verzacht.

Ontspanningsmassage is geschikt voor iedereen die zichzelf goed wil (laten) verzorgen

Sportmassage

De definitie van sportmassage is: "Het toepassen van een aantal handgrepen op een ontbloot lichaamsdeel van een gezonde sporter, met als doel de lichamelijke conditie te verbeteren, te herstellen of eventuele nadelige gevolgen van zijn/haar sportbeoefening weg te nemen."

Sportmassage wordt toegepast om vermoeidheidsverschijnselen, die het directe gevolg zijn van een lichamelijke inspanning, terug te dringen. De afvalstoffen die vermoeidheidsverschijnselen, pijn of kramp veroorzaken worden uit de spieren gemasseerd. De stofwisseling wordt hierdoor positief beïnvloed. Hierdoor herstelt men sneller en kan men weer sneller een bepaalde prestatie leveren. Sportmassage wordt ook gebruikt om spieren voor een sportprestatie te activeren, als onderdeel van de warming up. Een ander effect, bij vrijwel iedere vorm van massage, is psychische en lichamelijke ontspanning.

De opbouw van een sportmassage

De behandeling begint met het voelen waar de spieren stijf zijn of waar verhardingen zitten. Dit om tijdens de massage op deze plekken meer accent te leggen. De sportmassage begint met strijkingen (effleurages) direct op de huid, waarbij een massageolie gebruikt wordt. Hierna volgen de knedingen (petrisages). Hierbij worden de bindweefsels en spieren stevig aangepakt, waardoor de spierspanning afneemt, de bloedsomloop wordt bevorderd en de afvoer van afvalstoffen wordt gestimuleerd. Schuddingen zijn belangrijk voor de ontspanning. Met vibraties (tapotages) worden ook onderliggende spieren bereikt. Door druk uit te oefenen (fricties) op verhardingen kunnen deze weg worden gemasseerd.

Het karakter van een massage kan ontspannend (sederend) of stimulerend zijn, dit is afhankelijk van het tijdstip van de massage behandeling.

Bij een sportmassage behandeling kunnen naast de massage zelf ook de volgende onderdelen aan bod komen:

 • Anamnese (vraaggesprek) en invullen van gegevens
 • Inspectie van het gehele lichaam (lichaamshouding, pijnklachten)
 • Functieonderzoek
 • Eventueel doorverwijzen naar een andere behandelaar.
 • Opstellen van een behandelplan
 • Tapen/bandageren van spieren en gewrichten
 • Opsporen en behandelen van spierverhardingen/verkortingen
 • EHBSO (Eerste Hulp bij Sport Ongevallen)

De effecten van een sportmassage

Massages worden uitgevoerd voor of na de training/wedstrijd. Hiermee kan spierstijfheid verminderd of zelfs voorkomen worden. Naarmate de trainingen frequenter worden zal de noodzaak tot massage toenemen, omdat het lichaam minder tijd gegund wordt om te herstellen. Massage kan in dergelijke gevallen het herstelproces versnellen en ondersteunen.

Sportmassage is ook voor niet-sporters erg zinvol. Dit omdat sport en verrichtingen in het dagelijks leven vaak dezelfde invloed hebben op ons lichaam.

Hot stone massage

Een Hot stone massage is een massage met warme stenen. De stenen komen uit een verwarmd waterbad (ca. 45 graden). De voor een hot stone massage gebruikte stenen zijn basaltstenen. Basalt is een hard en ijzerhoudend, vulkanisch gesteente met een hoge dichtheid. De stenen houden daardoor de warmte goed vast.

De opbouw van een hot stone massage

Eerst worden een aantal stenen op een deel van het lichaam neergelegd. Dit geeft een aangename warmte en ontspanning. Door de stenen op specifieke plaatsen te leggen, kan het warmte-effect ook doelgericht toegepast worden, bijvoorbeeld op koude plekken of plekken die aandacht nodig hebben. Vervolgens masseert uw FIT masseur een ander deel van het lichaam met warme, etherische olie. Er wordt afwisselend met of zonder stenen gemasseerd, waarbij er lange, rustige en cirkelvormige strijkingen gebruik worden. Als er op één plek warme stenen liggen en op een andere plek gemasseerd wordt, doen de stenen en de handen van de masseur gelijktijdig hun werk. Vervolgens wordt het deel van het lichaam waar eerst de stenen op lagen gemasseerd. Door de combinatie van warmte en beweging kan er dieper in het spierweefsel gekomen worden, wat de massage effectiever maakt.

De effecten van een hot stone massage

Een hot stone massage draagt bij aan het zelfherstel van het lichaam, voert afvalstoffen af, stimuleert de organen en brengt het lichaam meer in balans. Een hot stone massage draagt bij aan ontspanning, stressvermindering, betere doorbloeding en ontspanning van stijve spieren. Een hot stone massage is bovenal een weldaad om van te genieten!

Wanneer niet masseren?

Wanneer niet masseren? Bij een van de volgende verschijnselen mag er niet gemasseerd worden:

 • Pathologische (ziekelijke) afwijkingen
 • Koorts (verhoogde stofwisseling)
 • Een zeer slechte algemene gezondheidstoestand (onvoldoende verwerking van de massageprikkels)
 • Extreme vermoeidheid
 • Pijnen, uitgezonderd spierpijn (zowel algeheel als plaatselijk)
 • Steenpuist (besmetting- en uitbreidingsgevaar)
 • Infectieziekten zoals griep en verkoudheid
 • Besmettelijke huidziekten
 • Bij gebruik van: drugs, alcohol, antibiotica of bloedverdunners

Bij een van de volgende verschijnselen mag er niet op het betreffende lichaamsdeel gemasseerd worden, wel op de rest van het lichaam:

 • Vaatziekten en stoornissen (belasting van de vaatwand)
 • Tumoren. Alle verdikkingen waar de oorzaak onbekend van is mogen niet gemasseerd worden
 • Alle ontstekingen (kans op verergering)
 • Acute traumata (verwondingen)
 • Zwangerschap

Daarnaast gelden de volgende aandachtspunten bij hot stone massages:

 • Bij hartklachten, hoge en lage bloeddruk, diabetes moet met gematigde temperatuur worden gewerkt.
 • Er wordt ook gewerkt met lagere temperaturen bij zwangeren, kinderen en ouderen
 • Voorzichtigheid bij heftige overgangsverschijnselen (opvliegers)
 • Bij temperaturen boven de 23-24 graden wordt een massage afgeraden
Voor je eigen gezondheid en voor die van de FIT masseur verzoek ik je relevante zaken te melden voor aanvang van de behandeling, ook wanneer je twijfelt over de relevantie hiervan. Uiteraard zal deze informatie vertrouwelijk worden behandeld.

Fit Massage Breda
Jurgen Magielse
Doelen 80
Telefoon 8877564
Website: http://www.fitmassagebreda.nl
terug