Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Restaurant Walia
In rubriek: Restaurant
Heuvelstraat 144
5217879
Op de plek waar we gewend waren Heuvelzicht te zien komt het Ethiopische restaurant Walia van de jonge Elias Tadesse die zijn ouders als belangrijkste sfeermakers in keuken en zaal meeneemt. De naam komt van de Walia Ibex, een geitensoort die erg bedreigd wordt en die thuishoort en alleen voorkomt  in het ruige bergland van Simien in het noorden van Ethiopië.
 
Het bijzondere en kenmerkende aan de Ethiopische keuken is de ingera, een typische platte broodsoort, of eerder een pannekoeksoort,  gemaakt van zuurdesem van teff, bloem van de hele fijne zaden van het Abessijnse liefdesgras, soms in combinatie met hier tradionelere meelsoorten. Het voedsel wordt op zo'n ingera opgediend of apart in een schaal voor iedereen. Door stukjes van een ingera af te scheuren en op te rollen 'lepelt' men het voedsel naar binnen. Uiteindelijk wordt ook het laatste stuk, vol van heerlijke saus en aroma, gegeten. Als blijk van gastvrijheid en genegenheid kan de gast een hapje in de mond krijgen van de gastheer of gastvrouw maar van elkaar wordt ook verwacht dat je tafelgenoten 'voert'.  

Verwacht er geen varkensvlees, maar hou je van stoofpot dan is dit dé plek. Ook liefhebbers van vegetarische gerechten komen aan hun trekken. Pompoen, spinazie en volop bonen en ook ayebe, Ethiopische boerenkaas. .

Walia, Heuvelstraat 144, Princenhage. Telefoon 076-5217879
Iets over de Ethiopische keuken

Ethiopisch eten is gemaakt met een kleurrijke verscheidenheid van verse, gezonde ingrediënten. Hoofdingrediënten zijn erwten, bonen, linzen, shiro (in poedervorm erwten), kip, rundvlees en lamsvlees. De gerechten worden op smaak gebracht met uien, paprika, knoflook, geklaarde boter en speciale kruidenmixen.

Ethiopische eten wordt geserveerd op een grote schotel voor de groep om te delen of op een ingera. Borden worden meestal niet gebruikt. In plaats daarvan wordt het eten opgeschept met een stuk ingera, opgerold en geplaatst in je eigen mond of die van een van je tafelgenoten.

Koffie heeft enorm belang in Ethiopië, cultureel, sociaal en economisch. Drie keer per dag is het koffietijd en het duurt enkele uren. Vrienden en buren komen samen om te socialiseren en samen te bidden. 

De belangrijkste termen 

Ingera
Een zachte plat brood gemaakt van teff, een gras, dat is rijk aan vezels, ijzer en calcium. Ingera is een en al eiwit. Het heeft de textuur van een crêpe en smaakt naar zuurdesembrood.

Wot
Een stoofpot die begint met rode uien en berbere en / of niter kibbeh. De andere bestanddelen bepalen de soort "wot". Bijvoorbeeld - Doro Wot is een kip-gebaseerde stoofpot, Misir Wot is een pittige rode linzen stoofpot.

Tibs
Gemarineerde rundvlees of lamsvlees, gebakken met paprika, uien, knoflook en tomaten.

Fir spar
Een stoofpot met uien, tomatensaus en berbere.

Kitfo
Traditioneel gemaakt van kleine stukjes rauw rundvlees, kan kitfo op 3 manieren worden geserveerd: bleu, rosé of à point. Het rundvlees wordt overgoten met berbere of mitmita saus

Berbere
Een donkerrood kruidenmengsel van in de zon gedroogde chilipepers, gember, knoflook, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, komijn, koriander en andere kruiden.

Mitmita
Een kruidenmengsel, nóg heter dan berbere. Het is opgebouwd uit kleinere, hete chili pepers, kardemom, kruidnagel en zout.

Niter Kibbeh
Een gekruide, geklaarde boter waar een een verscheidenheid van ingrediënten doorheen gewerkt is zoals uien, knoflook, gember, fenegriek, komijn, kurkuma, kardemom, kaneel en nootmuskaat.

Ayeba
Een kaas die vergelijkbaar is boerenkaas.

** Ethiopische gerechten zijn erg lekker en kunnen heel heet zijn. Veel gerechten worden bereid met de kruiden apart geserveerd. Vraag de bediening.
terug