Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Het boek over de RKJB is al te koop (vanaf 4.8)
Enkele oud-agrarische ondernemers hebben in het najaar van 2010 het plan opgevat om een boek uit te brengen over de geschiedenis van de Rooms Katholieke Jonge Boerenstand in de Kring Breda tussen 1922 en 1966. Om dit doel te realiseren hebben zij in gezamenlijkheid de Stichting RKJB-Boek Kring Breda, hierna Stichting RKJB-Boek te noemen, opgericht. Een historicus met diverse publicaties op dit terrein heeft zich bij de stichting aangesloten.

Expositie RKJB Princenhaags Museum

Princenhaags Museum zal in het najaar in een expositie aandacht besteden aan de geschiedenis van de Rooms Katholieke Jonge Boerenstand Kring Breda, 1922-1966. Het accent zal op Princenhage komen te liggen. Daar heeft in het verleden een zeer actieve RKJB-afdeling bestaan.

Het museum is open op elke tweede zondag van de maand: 9 september, 14 oktober en 11 november.
Toelichting

In elke Noord-Brabantse plaats, waar een Boerenbondsafdeling bestond, werd in 1922 een vereniging voor jong boeren opgericht. Het hoofdbestuur van de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (NCB) onderkende het belang van scholing, vorming en ontwikkeling van haar boerenjeugd. Lokaal en regionaal werden cursussen opgezet voor sociale, culturele, godsdienstige en technische vorming. In 1966 is de RKJB omgezet in de nieuwe organisatie van de Katholieke Plattelands Jongeren , de KPJ. Die verandering werd noodzakelijk door de vermindering van het aantal gezinsbedrijven in de land- en tuinbouw en dientengevolge het aantal bedrijfsopvolgers. Tegelijkertijd ontstond er een trek van de stad naar het platteland, waardoor dorpen een meer gemeleerde samenstelling kregen. De RKJB bleek een achterhaald concept evenals de nog altijd afzonderlijke organisatie van de Rooms Katholieke Bond van Jonge Boerinnen (de RKBJB). Zij kwamen in 1966 samen in de KPJ. 

Alle acht de auteurs behoren tot de naoorlogse generatie jonge boeren, die hun vorming en ontwikkeling binnen het RKJB-verband hebben gekregen. Nadien traden zij toe tot de standsvereniging van de volwassenen, de Boerenbond. Nu zijn het boeren in ruste. Nog altijd kijken zij trots en in dankbaarheid terug op de RKJB-tijd. En vanuit die trots en dankbaarheid schrijven zij aan de geschiedenis van de RKJB binnen hun eigen kring Breda . Tot deze kring behoorden destijds 34 afdelingen, gelegen binnen de vijfhoek Wagenberg, Waspik, Dongen, Baarle-Nassau en Zundert. Het gebied waarbinnen ook uw bedrijf, dat gelieerd is aan de land- en tuinbouw, werkzaam is.

De RKJB, de boerenjeugdvereniging, stond voor vernieuwing en modernisering. Permanente vorming op sociaal, cultureel, godsdienstig, technisch en sportief gebied. Via cursussen, lezingen, excursies, retraites, bedevaarten enzovoorts. En de afdelingen gingen met elkaar in competitie op regionaal, kring- en interkringniveau op de terreinen van sport, cultuur en agrarische techniek in een bredere waaier van activiteiten. Daarbij moet men denken aan: toneel, spreken in het openbaar, zang, paardrijden, ploegwedstrijden, graslandverbetering, proefvelden etc.

Publicatie

De inspanningen van de redactie hebben geresulteerd in een boek van circa 400 pagina’s , rijk geïllustreerd met wel 400 foto’s in zwartwit. Het boek wordt in een eerste oplage van 900 exemplaren uitgebracht in de regio Midden- en West-Brabant. Op ‘De Boerendag’ in Rijsbergen op zaterdag 4 augustus 2012 werd het boekwerk gepresenteerd. De eerste druk is compleet uitverkocht maar met even geduld: je kan het boek bestellen door overmaken van €15,- op bankrekening nr. 1588.62.791 t.n.v Stichting RKJB Kring Breda o.v.v. RKJB-boek.
Tevens uw naam en adres vermelden!

www.rkjongeboerenstand1922-1966.nl


Overige nieuwsberichten