> Berichten voor Princenhage
> Lapteen Video's
> Prinsenbeeks nieuws
> Breda - Vandaag
> Breda NU
> Nieuws van de Nazarethparochie
> Nieuws van de Johanneskerk
> Wijkwijs Breda
> Zorg voor elkaar Breda
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Woonboulevard Princenhage
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Holly Jolly Snoepwinkel
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Ideaal vrijmarkt weer: het was stamp- en stampvol

We denken niet dat we hoeven te vertellen dat de vrijmarkt en braderie van 2017 in Princenhage een echte topper werd. Al om 6 uur 's morgens begonnen de activiteiten van de verkopers op de vrijmarkt en rond 10 uur was het al schuifelen geblazen over de hele route. En dat ging zo door tot 3 uur 's middags waarna de rust héél langzaam terugkeerde. Er was geen parkeerplaats meer te vinden in het dorp, de terrassen waren volzet en voor de nieuwe ijsjeswinkel van Paul van den Bogaert stond de hele dag een rij tot aan de weg. Over de hele dag gemeten is het record van 32.000 bezoekers van een paar jaar geleden al weer gesneuveld. Een groot compliment aan alle organisatoren, het was geweldig en een prima uitstraling van het Dorp Princenhage.


Uitslag Rabo Clubkas maakt velen blij

De Rabo-roadshow kwam zaterdagmiddag op de Haagsemarkt een groot aantal verenigingen en clubs blijmaken. In de top zaten ook dit jaar de Stichting  Avondvierdaagse Princenhage én de stichting Kerststal Princenhage, gevolgd in prijs door 'De Tien', het Princenhaags Museum, De Zonnebloem en op de zesde plaats 'La Vie' uit Effen die door een extra bijdrage van 150 euro uitkwam op de lieve som van 479,18 en daarmee net Groen-Wit met 475 euro van de sokkel stootte. De overige 31 gelukkigen kregen bedragen varierend van 32,70 tot 473 euro.

Oud-bisschop Hubertus Ernst overleden (19.5)

Vrijdagavond 19 mei overleed rond 22.45 uur mgr. Hubertus Ernst op de leeftijd van 100 jaar. Hij was van 1967 tot 1992 bisschop van Breda. Bij het bereiken van de 75-jarige leeftijd bood hij zijn ontslag aan. Paus Johannes Paulus II aanvaardde het ontslag maar benoemde hem tot apostolisch administrator. In die functie bestuurde hij het bisdom tot 26 november 1994 toen bisschop Muskens hem opvolgde.

Bisschop Ernst werd op 8 april 1917 geboren in Breda als oudste in een gezin van drie kinderen. Zijn ouders hadden een bakkerij. Na lager onderwijs genoten te hebben in de parochieschool van de parochie van de H. Antonius van Padua in Breda en bij de broeders van Huijbergen ging hij naar het kleinseminarie Ypelaar en vervolgens naar het grootseminarie Bovendonk te Hoeven. Op 7 juni 1941 ontving Hubertus Ernst uit handen van mgr. P. Hopmans de priesterwijding. Bisschop Hopmans benoemde Hubertus Ernst tot kapelaan van de H. Petrusparochie in Leur. In 1943 ontving hij een benoeming tot conrector van de zusters franciscanessen van het Withof te Etten. In 1947 verhuisde hij naar het grootseminarie Bovendonk om daar moraaltheologie te gaan geven. Deze functie vervulde hij tot 1957 toen hij directeur werd van de Vereniging van de Catechisten van de Eucharistische Kruistocht. Bisschop De Vet betrok hem bij het bestuur van het bisdom door hem in 1962 tot vicaris-generaal te benoemen. Na het overlijden van bisschop De Vet benoemde paus Paulus VI Hubertus Ernst tot bisschop van Breda. Op 17 december 1967 is hij tot bisschop gewijd.

Meer..

38e Avondvierdaagse Princenhage (30 mei-2 juni 2017)

 
Van 30 mei t/m 2 juni wordt voor de 38e keer de avondvierdaagse in Princenhage georganiseerd.

Voorinschrijving vindt plaats op maandagavond 29 mei van 18.30 tot 20.00 uur in gemeenschapshuis De Koe aan de Ambachtenlaan 1 in Princenhage.

Er kan worden gekozen tussen een 5 of een 10 km route.

De deelnemers aan de 10 km starten iedere avond om 18.30 uur en de 5 km-lopers om 18.45 uur, behalve op vrijdag, dan start de 5 km om 19.00 uur. Voor de bewoners van Thebe Lucia en Haga en hun begeleiders is er een speciale route van ruim 3 km, welke iedere avond om 19.00 uur van start gaat.

Alléén ingeschreven deelnemers ontvangen onderweg een traktatie, op vertoon van de dagkaart. Oftewel: loopt u mee? Schrijf dan a.u.b. ook in! Bovendien maakt iedere ingeschreven deelnemer, die vier avonden heeft meegelopen, kans op een prijs. Alle ingeschreven deelnemers krijgen een bewijs van inschrijving. Hieruit trekken wij een aantal kaarten en noteren daarvan de nummers. Deze worden vanaf donderdagavond bekendgemaakt op schermen in De Koe. Na de laatste wandelroute op vrijdagavond gelopen te hebben kan de gewonnen prijs in ontvangst worden genomen. Ook dit jaar is de hoofdprijs een helikoptervlucht!

Bijdrage bij voorinschrijving is € 3,00 per persoon. Inschrijven op de eerste wandelavond kan ook nog tussen 18.00 en 18.30 uur en bedraagt dan € 4,00 per persoon. Naast De Koe hebben wij iedere avond tot 21.00 uur een bewaakte fietsenstalling! 

Voor inlichtingen kunt u bellen naar Loes de Vetter, tel. 06-23406686
Wij hopen op een geweldige deelname aan deze 38e Princenhaagse avondvierdaagse !!

2e Pinksterdag: Breda Nassaustad weer bomvol activiteiten

Tijdens de Nassaudag wordt herdacht dat de Nassaus tussen 1403 en 1568 op het Kasteel van Breda woonden en dat de wieg van de koninklijke familie daarmee in Breda stond. De komst van de Nassaus heeft de stad veel lusten gebracht maar vaak was het ook het toneel van grote lasten, denk maar aan de strijd tussen de Noordelijke Nederlanden en Spanje of de list met het turfschip uit 1590. Dit jaar vieren we 350 jaar Vrede van Breda, gesloten op 31 juli 1667.
De stad staat vandaag bol van activiteiten. In de Grote Kerk, gastronomisch en helemaal in stijl aangekleed, op het Kasteel van Breda dat bezichtigd kan worden en weer met tal van spannende activiteiten voor de jeugd. Het Begijnhof, de Waalse kerk, het Stedelijk Museum, Bouvigne en dit jaar voor het eerst: een pop-up experience op het nieuwe Centraal Station van Breda. Al met al, een leuke dag uit voor jong en oud. Kijk het allemaal nog eens na op de website van de organisatie, http://www.nassaudag.nl 

Meer..

Campagnemaand Wonen met Gemak

Donderdag 20 april 2017 om 14.00 uur in wijkcentrum Huis van de Heuvel en vrijdag 21 april om 14.00 uur in wijkcentrum De Koe is de aftrap van de campagne Wonen met Gemak in Heuvel, Princenhage en buitengebied Breda Zuid-West. Eind april 2017 was de aftrap van de campagne Wonen met Gemak in Heuvel, Princenhage en buitengebied Breda Zuid-West

Alle 65-plussers hebben hiervoor een persoonlijke uitnodiging ontvangen van de wethouders Patrick van Lunteren en Miriam Haagh. Uiteraard zijn alle belangstellenden van harte welkom.

U voelt zich thuis in uw woning. Toch vraagt u zich wel eens af: ‘Hoe blijf ik hier zo lang mogelijk veilig en comfortabel wonen.’
Blijven wonen in het vertrouwde huis is eenvoudiger dan u denkt, mits u goed bent voorbereid, zo blijkt uit ervaringen.
Onder de naam Wonen met Gemak organiseert de gemeente Breda in samenwerking met de Dorpsraad, KBO Liesbos, wijkplatform Heuvel en Buurtonderneming Nol & zo vele voorlichtings- en themabijeenkomsten in de maanden mei en juni over wonen en zorg. 

Op de vervolgpagina ziet u de data van de komende voorlichtingsavonden. Interesse? Kom dan luisteren!

Wijkcentrum Huis van de Heuvel, Mgr. Nolensplein 1 , Heuvel-Breda
Wijkcentrum De Koe, Ambachtenlaan 1, Princenhage-Breda

Voor meer informatie:  voorlichtingbreda @ wonenmetgemak.nl of  5251502 

Meer..

Het is nieuw en het heet patsercontrole. Nu ook in Princenhage

De regelmatig voorkomende controles van politie, douane alsmede de landelijke- en gemeentelijke belastingdiensten (waar de automatisering toch al niet goed voor is) blijken tegenwoordig 'patsercontrole' te heten. De ploeg met 35 controleurs wordt neergezet op een van de in- en uitvalswegen (Mastbosstraat, Ettensebaan, Haagweg, Heilaarstraat) of op een mooie andere lokatie -zoals het Jan Ingenhouszplein in Tuinzigt- en van de auto's die er naar toe rijden wordt de kentekenplaat gescand en in de computer gestopt. Terloops wordt er naast een snelheidscontrole (denkt u aan de 30 km zones?) gekeken of de gordel om is, of kinderen goed vastgezet zijn en of de bestuurder niet met andere dingen als appen of telefoneren bezig is. Vervolgens wordt er gekeken of er wegenbelasting-technisch een probleem is, of de eigenaar soms nog andere lokale- of rijksbelastingschulden heeft, of dat er anderszins iets mis is met de eigenaar. Wie een paar keer gepakt geweest is voor drinken en rijden of een andere wetsovertreding kan op aandacht van de controleurs rekenen. 

Als je dan leest hoe men juicht over de resultaten van het innen van achterstallige boetes en wat opbrengst is dan is het even slikken. Afgezet tegen de kosten die er gemaakt zijn voor die ploeg is de opbrengst bepaald mager, met andere woorden: de boetes zijn wel geïnd maar de samenleving betaalt de hoge kosten. Heel anders is het natuurlijk met preventie. Je zal wel gaan nadenken als je een boete krijgt voor bellen, kinderen los in de auto, geen gordel, dat kost tussen 90 en 300 euro. 36 Km per uur rijden? Kassa. Als hardwerkende Pool met een goedkoop Pools kenteken rondrijden of als rondtrekkende buitenlandse crimineel denken dat je meer dan 2 weken met die auto kan rondrijden zonder de adem van de Nederlandse belastingdienst te voelen. Aiii dat doet pijn. Verplicht invoerrechten, BPM en motorrijtuigenbelasting betalen. Minimaal 1.500 euro kassa! Bij de laatste controle op het Jan Ingenhouszplein op 16 mei pikten ze er zo 10 uit. Wie als drinker-die-het-niet-kan-laten al eens gepakt is merkt ook dat dit niet zo handig is. 

Al met al, er gaat een uitstekende uitstraling van uit om je te houden aan de regeltjes. Maar word je gecontroleerd dan is het altijd dikke ergernis. Al is het maar over elke keer dat tijdverlies en het gevoel van die Big Brother. De buurtapps signaleren de acties meer en meer, misschien binnenkort ook hier wel.


Princenhage-reunie in De Koe (8.7)

Grote Princenhage Reünie op 8 juli! Meld je nog aan! 

Op zaterdag 8 juli 2017 a.s
. gaan we onder de vlag van de stichting Princenhage, dorp in Breda een Princenhage reünie organiseren. Oud-bewoners, bewoners van Princenhage worden uitgenodigd voor een reünie in en rondom de Koe. Er wordt een dagprogramma aangeboden te starten met onder meer een lunch in De Koe en een bezoek aan het Princenhaags Museum. In de avond zal de reünie op een bijzondere wijze worden afgesloten. 

Op 1 januari 2017 was het 75 jaar geleden dat Princenhage geannexeerd werd door de Gemeente Breda. Voor Princenhage, die de status van zelfstandige gemeente inruilde voor stadswijk, is dat genoeg reden om eens terug te kijken. Dit jaar willen we zien en benadrukken wat er in de afgelopen 75 jaar voor initiatieven zijn geweest (of al waren), die er voor gezorgd hebben dat de bewoners nog steeds een dorpsgevoel hebben. Als je met bewoners van Princenhage praat, zullen ze het steeds hebben over ons dorp. Of je er nu al vanaf je geboorte woont of er later bent bijgekomen. 

Wil je je aanmelden voor deze reünie mail dan je gegevens (naam, adres) naar het mailadres: reunie @ princenhage.net 
Je ontvangt dan tijdig alle informatie. 

Met vriendelijke groeten

Rini van der Linden, voorzitter

Stichting Princenhage dorp in Breda
Haagsemarkt 23
4813 BB Breda


Laat je huisdier voordelig inenten (27.5)

De tarieven van de dierenartsen met een grotere praktijk rijzen helemaal de pan uit. De verkoopprijzen van diermedicijnen zijn allerminst mensvriendelijk te noemen. Daarom is het goed om te weten dat bepaalde standaardinjecties en standaardhandelingen zoals chippen ook gehaald kunnen worden bij wat kleinschaliger werkende dierenartsen. Je Dierenarts Aan Huis Esther Klaver -al bekend van de dierenartsenpraktijk in Prinsenbeek- houdt regelmatig ent-acties op verschillende locaties. Tijdens deze actiedagen enten en chippen zij uw huisdier voor € 25 (inclusief de gezondheidscontrole) ! U hoeft hiervoor géén afspraak te maken. De eerstvolgende datum is 27 mei en lokaties vindt u op de vervolgpagina 

Vaccinatie hond /kat / konijn € 25,-
Kennelhoestvaccinatie € 25,-
Rabiësvaccinatie € 25,-
Chippen incl. registratie € 25,-

Meer..

Martin Mans, 40 jaar organist (25.5)

Wat heeft Princenhage met Martin Mans? Welnu, het schitterende orgel in de prachtige Johanneskerk, een geschenk van een inwoner aan de kerk en de mensen, werd met zijn adviezen en artistieke inbreng gebouwd door orgelbouwer Van den Heuvel. Sindsdien is hij een regelmatige bezoeker die zijn sublieme 'kind' nog eens komt vertroetelen. U kunt dat o.m. horen in een opname die terug te luisteren is op de site van de orgelbouwer.

Martin Mans uit Woerden is niet zomaar de eerste de beste. In 2010 al ontving hij voor zijn baanbrekende werk een Koninklijke onderscheiding maar meer nog: de stijl waarmee hij de instrumenten bespeelt is verrassend veelzijdig. Hij gaat moeilijke stukken niet uit de weg maar bovenal: wie hem hoort spelen ervaart wat een orgel voor mogelijkheden biedt: hij haalt alles er uit wat er in zit.

Op 25 mei om 20 uur, hemelvaartsdag, viert hij met een bijzonder concert zijn 40-jarig jubileum in de magnifieke middeleeuwse Laurenskerk in Rotterdam. En ook het orgelbezit van de Laurenskerk mag met recht uniek genoemd worden. Tijdens de wederopbouw van de kerk ontstond de uitzonderlijke mogelijkheid alle orgels in de Laurenskerk door één en dezelfde bouwer (Marcussen & Søn, Denemarken) te laten vervaardigen. Een situatie die nergens anders voorkomt. Daarbij is het hoofdorgel een nieuw ontwerp, naar historisch voorbeeld, door één van de restauratiearchitecten, J. Besemer. De orgelkassen van het koor- en transeptorgel zijn echter authentiek, maar door Marcussen & Søn voorzien van een nieuw binnenwerk. Het hoofdorgel telt 85 registers en is het grootste volledig mechanische orgel van Europa. De mogelijkheden van het orgel zijn bijna onbegrensd en daardoor bruikbaar voor de uitvoering van muziek uit vele stijlperiodes. Een kwaliteit waar Martin Mans in de programmering dan ook graag op inspeelt en dát zult u horen.

Kaarten ad €12,50/5,00 zijn on-line te koop op http://www.martinmans.nl of telefonisch op nummer 06-25391903


Tuinconcerten in Princenhage 75 (9.7)

Op het menu van Princenhage 75 staat op 9 juli de uitvoering van (meestal klassieke) muziek op een twaalftal lokaties in ons dorp. Tussen 14 uur en 16.30 uur starten er concerten op het hele en halve uur die u helemaal kunt bijwonen, maar ook kunt u 'hoppen' al wandelend of fietsend. Een compleet overzicht met route hangt op de dag zelf bij Het Roode Hert; vanaf juni kunt u hier op de site deze informatie downloaden. Om vast een tipje van de sluier op te lichten: te horen zijn Bert Haan (saxofoon en piano), Bocca Bella (zang), Capella ex Occasione (zang), Cappella Quatro (zang), dwarsfluit ensemble Nieuwe Veste van Marjet Krekels, harp ensemble Nieuwe Veste van Annelies Houtman, Ensemble Kleurrijk (zang), Famuze (klassieke zang en snaarinstrumenten), Giocoso (blaasinstrumenten), Saxofour (saxofoon), strijkkwartet Bovini en Kwartet SLIM (strijkmuziek).

< Harpensemble Annelies Houtman gaat optreden in de tuin van Liesboslaan 10

princenhage.net - In 2017 al 2x11 jaar informatie over Princenhage

Wie maakten het nieuws in 2016 in Princenhage? U kunt al deze foto's terugvinden in het archief met de trefwoorden kapsalon kop, andre de craen, jubilarissen, charlotte, sophie, heuvelzicht, babbelonius, zuilenschuivers, sprenkels, mechel, driekus, vrijmarkt, claus, museum, dobbelsteen, hollyjolly, redactie, maas, janus, saskia, rudie, tandarts, gerrit, dominicanen, esser, klunder, apotheek, veelenturf, eiergooien, langen.lips, iren, gogh, banolis, strube, jacomijn, haperen, wijkblad, jill, nunen, lamers, francine, cees prinsen
Princenhage.net probeert al meer dan 20 jaar zo compleet en accuraat mogelijk te zijn met het verstrekken van informatie over ondernemers, winkeliers, verenigingen, instanties en dienstverleners in en rond Princenhage-Breda en al die tijd vindt u ons én de bedrijven die we noemen dan ook bovenaan als u iets op internet zoekt in combinatie met Princenhage. Dankzij de gemiddeld 25.000 unieke bezoekers per maand (die vaak meerdere malen per maand terugkomen) met 5,82 miljoen 'hits' wordt de naam Princenhage gevonden op 336.000 plaatsen met Princenhage.net bovenaan. Wilt u op de pagina's opgenomen worden of zijn er aanvullingen of onjuistheden? Wilt u ook goed gevonden worden door de zoekmachines? Laat het ons dan weten. Mist u iets? We zetten het er zo snel mogelijk op. Heb je nieuwtjes of een leuke aanbieding? We zetten het op de voorpagina en het kost u niets.  
Stuur op! Adres: redactie @ princenhage.net of kijk links onder 'colofon' voor de andere contactmogelijkheden.