Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Byzantijnse liederen in de parochiekerk Prinsenbeek (1.12)
In de parochiekerk van Prinsenbeek werd een Byzantijnse dienst gehoudenOp zondag 1 december zal de Eucharistieviering die om 10 uur begint in de kerk in Prinsenbeek in het teken staan van de Byzantijnse liturgie. De Byzantijnse liederen worden gezongen door het Byzantijns koor uit Tilburg onder leiding van Piet Happel. Deze dienst maakt onderdeel uit van de viering van het 50 jarig bestaan van het kerkgebouw. 

In de Slavisch Byzantijnse liturgie komen wij op een hele mooie wijze het ondoorgrondelijke mysterie van ons geloof tegen. De ons bekende en vertrouwde liturgie kent ook wel het mysterie maar wordt toch eenvoudiger/zakelijker gevierd. Is wat meer rationeler. Onze Oosterse medechristenen beleven hun geloof vanuit haar diepgewortelde apostolische traditie, waarin mystiek en symboliek sterk verweven zijn. Is emotioneler. 

 

Het geheim van het geloof wordt gevierd te midden van de gelovigen, omringd door iconen met kaarsen en bloemen. Tijdens de dienst zullen er diverse iconen op het altaar staan opgesteld. Opstijgende wierook begeleidt de gebeden, de litanieën en het onophoudelijke Gospodi, pomiloej! (= Heer ontferm u). De gezangen en gebeden nemen je mee uit de aardse werkelijkheid, onder andere als het koor de Cherubijnenhymne zingt. Het roert je ziel en je voelt een stukje hemel op aarde. Je voelt je even dicht bij God. Je kunt je dan ook meer openstellen voor het geheim van het leven, voor God. Je zit er middenin en je beleeft wat meer hoe Jezus van Nazareth op het eind van zijn leven door de dood heen weer thuis kwam bij God, zijn Vader. Dat dit leven hier maar een onderdeel is van het grote Leven.

De pracht en praal van de Oosterse kerken vinden hun oorsprong in de gedachte, dat het voor God niet mooi genoeg kan zijn. De melodieën beroeren je ziel. De ziel, niet alleen het symbool van het menselijk leven, maar ook van het eeuwig leven. De ziel van de gelovige mens behoort aan God; hierdoor weet hij/zij zich verbonden met de Schepper. Het is vooral de sfeer tijdens de liturgie, die de mens dicht bij zichzelf brengt in meer beschouwelijke zin. De ziel van een volk weerspiegelt zich in de cultuur en geschiedenis. Meer dan in het Westen hebben religie en cultuur in het Oosten een harmonisch eenheid gevormd. Duldzaamheid en lijdzaamheid zijn karakteristiek voor de Slavische volkeren. Voor hen, door de geschiedenis heen vaak onderdrukt, is de kerk een plaats waar zij direct aan God kunnen vragen om ontferming. In de gezangen van de Byzantijnse liturgie klinken dan ook vaak vreugde, hoop, verlangen en droefheid door.


Overige nieuwsberichten