Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Kom alles te weten over Liesbosstraat 1a (10.4)
Het Princenhaags Museum, Haagweg 334bis, is zondag 10 april open van 13.00 tot 17.00 uur en toont de tentoonstelling Rondom het eiland waarin Liesbosstraat en Doelenstraat centraal staan.

Zo heeft bijna ieder huis in de Liesbosstraat en de Doelenstraat een eigen verhaal. De tentoonstelling geeft een goed beeld van het leven van toen en nu in dit gebied. Dankzij de familie Heesters is er ook een film te zien uit de vijftiger jaren van de processie waarbij de Liesbosstraat en de Doelenstraat op kunstige wijze werden versierd met een bloemmotieven

In dit artikel bijzondere aandacht voor Liesbosstraat 1a. Dat is de ingang van de bovenwoning boven Haagsemarkt 10. Het hele pand staat op de lijst van Rijksmonumenten.
De jaarankers in de zijgevel van Haagsemarkt 10 geven 1709 als bouwjaar aan. Het pand, De Prins Cardinaal genaamd, werd gebouwd in opdracht van meester-chirurgijn Carel van den Brule, die een jaar na zijn trouwen met zijn vrouw Willemijntje Cluts in 1677 in Princenhage kwam wonen en waar hij ook enige jaren schepen van De Hage is geweest. Hij was in goeden doen gekomen toen hij in 1709 -voor die tijd- een zeer groot pand liet bouwen.

Het pand kende na de meester-chirurgijn verschillende eigenaren en werd in 1784 verkocht aan Hendrik Rademaker voor fl. 1800,00. Voordat de oom van Vincent van Gogh in ‘Huize Mertersem’ ging wonen, heeft deze ook in De Prins Cardinaal gewoond, Daarna werd de familie Verschuren eigenaar en ging er wonen. Dat was eind negentiende eeuw. De jong gestorven moeder van Harrie Snels, -de familie Snels was afkomstig uit Goirle, waar zij een matrassenfabriek hadden- heette Verschuren van haar meisjesnaam. Harrie Snels was een van de jongsten en ging -noodgedwongen- op jeugdige leeftijd in Princenhage wonen bij Oom Jan en Oom Frie Verschuren. Oom Jan had een zadelmakerij op Liesbosstraat 1 en oom Frie een bakkerij. Harrie Snels werd opgeleid in het bakkersvak en kocht het pand van Oom Frie Verschuren in 1939, die er bleef wonen. De bakkerij met winkel van de familie Snels was toen nog gevestigd aan Liesbosstraat 3. Nadat de groentenwinkel van Don Marijnissen van Haagsemarkt 10 naar het Heuvelplein verhuisde, werd begin jaren zestig van de vorige eeuw hier de bakkerswinkel door bakker Snels in gebruik genomen. In 1980 kocht zijn zoon Hubert het pand met bakkerij van zijn vader Harrie. Om gezondheidsredenen moest Hubert in 1997 stoppen met het uitoefenen van zijn vak. Mei 1998 werd het tijdperk van bakkers Verschuren, Harrie en Hubert Snels afgesloten. De winkel met bedrijfskeuken werd in november 1998 door Ronald Brands Mannenmode betrokken en sinds 2011 heeft Barry Nouwens er een Kaatje Jans winkel.


De familie Marijnissen (1961) die in de winkel zatTekening van de situatie in 1898Snels, 1978


Overige nieuwsberichten