Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Woonboulevard Princenhage
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Studium 55 van Ad van Unen in de startblokken
Werkplaats voor muziek en educatie

Door Deborah Jacobs

PRINCENHAGE – Klassiek hangt in de lucht, klassiek leeft, klassiek is in. Steeds meer muziekliefhebbers ontdekken dat. Ook dirigent Ad van Unen merkt het, en deze ontwikkeling valt mooi samen met de plannen die hij al een poosje had. In september dit jaar gaat hij van start met studium55, werkplaats voor muziek en educatie.

Van Unen, muziekdocent en artistiek leider van een aantal koren: “Het eerste dat ik ga aanbieden is de introductiecursus Vocaal Verleden, waarin je zes dinsdagen of donderdagen al luisterend en zingend een reis maakt door de geschiedenis van de westerse vocale muziek. Toen ik dit links en rechts kenbaar maakte, waren er meteen al vele enthousiaste reacties. Het zou goed kunnen dat het storm gaat lopen.” 

Er zijn in Breda en omgeving veel klassieke koorzangers, die een breed repertoire zingen, van oud tot en met hedendaags. Ook Vocaal Verleden bestrijkt de zes stijlperioden waarin de klassieke muziek is onderverdeeld. Het zingen is bij deze cursus geen doel op zich, maar middel om tot beleving van de muziek te komen. Ook mensen zonder zangervaring zijn nadrukkelijk uitgenodigd!
Elke sessie heeft een pakkende titel, zoals Over polyfonie en talentscouts. “Ad maakt graag verbindingen met de tijd van nu,” vertelt een koorzanger. “Tijdens repetities laat hij soms voor de gein termen vallen zoals powerchords, zeg maar rock-akkoorden. Die bestaan al eeuwenlang avant la lettre en straalden ook toen al kracht uit. Ik ben heel nieuwsgierig naar Vocaal Verleden, het lijkt me een mooie aanvulling en verdieping. Je ziet het hem al helemaal doen, vanuit zijn muzikaliteit, brede muzikale georiënteerdheid, gedrevenheid, enthousiasme en een flinke dosis humor!”

Groepen muziekliefhebbers kunnen zelf ook ideeën aandragen, al dan niet gelinkt aan Vocaal Verleden. Denkbaar is om bijvoorbeeld in de passietijd de Johannes Passion onder de loep te nemen of om bezig te zijn met (eenvoudige) muziekleer. 

Studium 55 ligt aan de Mastdreef 55, even buiten de stad (Effen-de Rith). Er is voldoende gratis parkeerruimte. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.studium55.nl


Overige nieuwsberichten