Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Woonboulevard Princenhage
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Mijn ode aan Jos Klaassen. De *Christ* .


Foto: Stadsarchief/Johan van Gurp
Friet met?…of 'n rondje extra zout? Dat kleine grapje heeft John Klaassen, d’n Christ menigmaal gemaakt. Een lach van tenen tot kruin. Op 81 jarige leeftijd is de Bredanaar overleden. 

Door Rinie Maas 

Er zijn geen statistieken hoeveel lekkere frieten en happen er door de handen van Jos en zijn vrouw Cor zijn gegaan maar het zijn er duizenden. Hun verkoop van oliebollen en appelbeignets en frites was een uitkomst voor de soldaat met kuch. De klanten kwamen van heinde en ver én van dichtbij. Uit het stadskantoor liepen wij naar Christ. “Zo vrijdenkers jullie zijn doodmoei, zeker. Na al dat papier tillen”. Het kon zijn dat 'Kees' vanaf de straat riep: “Correke, hetzelfde als eergisteren. Ik kom het tegen de avond ophalen”. Welke heerlijkheden Kees ophaalde bleef voor ons ongewis. In de tijd van de guldens zijn Jos en Cor met hun warme handen en goed hart, gestoken in een witte doktersjas, als duo een luisterend oor. Altijd een praatje, altijd persoonlijke interesse, 'in' om een goeie mop te horen: Met hun naam was de gezelligheid zo diep in de stad verankerd dat wat was bleef. Bauke Kuiper en de familie Koenraads uit Princenhage, die er na hen inkwamen, waren uit dezelfde hap gebakken. Ze verrasten ons op precies dezelfde sympathieke wijze. Leon Garcia is nu de uitbater.

Burgemeester Depla kocht er zijn eerste frietje. Hij begreep het belang van het frietkot voor de stad. Hoe belangrijk Christ voor de stad is bewijst het Suske en Wiske album “De Vliegende Klomp” in 1975. Ze bezoeken de Grote Kerk, Bouvigne, het Spanjaardsgat èn eten een zak frites bij Christ. Koos Jos voor een uitvaart in de Maria hemelvaart kerk in Bavel omdat hij wellicht dierbare herinneringen had aan de Ginnekenstraatkerk vlak achter hem met dezelfde naam? De wereld draait door. Na de uitvaart sprong het stoplicht weer op rood. De merels floten in de lommerrijke bomen. Zo moet het ook zijn. Maar soms…soms…zou de wereld stil moeten staan. 

Schud de pan met het zout op de bodem en schep de frieten op, Jos daarboven. Je zult er hier altijd zijn. Want je bent onvergetelijk!


Overige nieuwsberichten