Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Woonboulevard Princenhage
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Vasten in Princenhage
Met minder meer! Dat is toch wel het kernpunt van de Vasten. Een periode die aan draagvlak wint in een tijd van overmaat. Zo heb ik collega’s die 40 dagen ‘offline’ gaan. Die tijd besteden ze om zich te bezinnen. Dat moderne vasten lijkt ook voet aan de grond te krijgen omdat beseft wordt dat alleen van mens tot mens een echt gesprek plaatsvindt. Facebook, de vrienden- en familieapp is zeker van waarde. Maar we leven door ontmoeting! Voor wezenlijke berichten heeft onze buurt ’t Fort een buurtapp, door Chantal Voesenek in het leven geroepen, om elkaar van wezenlijke zaken op de hoogte te houden en het werkt! Hier vloeit uit voort dat we elkaar bij voorkomende gelegenheden zien en vindt er ontmoeting plaats. Geweldig Chantal!
In deze dagen gaan mijn gedachten ook naar ‘de groot inquisiteur van Sevilla’ door Dostowjewski, de grote Russische schrijver. In dit boek wordt dramatisch uitgebouwd dat Jezus een pact met de duivel had moeten sluiten. ‘Hij schatte de mens te hoog in’. Een groot kunstwerk maar ik zag ook dat het boek mank gaat aan leemten. Samen met de cabaretier Hans Teeuwen zou ik eerder enigszins haperend maar overtuigd willen zeggen: ‘Goed gedaan Jezus!’ 

De vasten herinnert aan de 40 dagen dat Jezus, na zijn doop door Johannes, drie keer werd beproefd door de duivel om; 1. van de tempel te springen opdat de engelen Hem zouden opvangen; 2. Van een hoge berg te springen zodat Hij de koninkrijken en naties, daartoe Goddelijk voorbestemd, aan zijn voeten had liggen. 3. Stenen in brood te veranderen. Hierop antwoordde Hij dat er geschreven staat “dat men God niet op de proef zal stellen”. Op de 40ste dag kreeg Jezus honger. Een lege maag voor een tijdje –al is 40 dagen wel verrekte lang- is niet verkeerd. Je wordt lucide. Je krijgt haarscherpe inzichten. Ik ben ervan overtuigd dat Jezus juist toen heeft ingezien hoe hij een begin zou kunnen maken met het verbeteren van de wereld en dat daarvoor zijn eigen leven in de waagschaal zou moeten worden gezet. Omdat leiders en lobbyisten altijd de status quo willen. 

Wat de God/mens Jezus heeft bewerkstelligd is grootste revolutie, vreedzaam ooit. In zijn navolging levert het ‘vervoerden’ op die overal ter wereld de hand aan de ploeg slaan. In ons dorp herinneren wij als kind het snoeptrommeltje. Het kleverige zuurtje aan het zoute dropje, alles doorheen ‘een bakkes vol’ zoals men zei. Ik wens u - als u matigt - uw eigen inzicht toe. Matigheid die, volgens de platonische levenswijze, leidt tot wetenschap, schoonheid en waarheid. 

Goeie vasten gewenst!

Rinie Maas


Overige nieuwsberichten