Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Princenhaags Museum begint 2007 met kwartetten en uilen

Zaterdag 13 en zondag 14 januari van 13.00 tot 17.00 uur staan bij de laatste tentoonstelling van Princenhaagse verzamelingen de kwartetspellen van Pierre van Diepen en de uiltjes van Joke van der List centraal.

Joke van der List begon haar verzameling met een uiltje dat zij kreeg bij de opening van hun brillenwinkel op de Haagsemarkt in 1985. De uil staat voor wijsheid, maar hun ogen zijn ook uitstekend. Daarom voerde opticien Van der List de uil als logo. Joke vond de combinatie met de zaak en uilen wel interessant en begon vanaf die tijd allerlei grotere en kleine uiltjes te verzamelen. Waar je ook kijkt in haar woonkamer, telkens wordt je blik gevangen door een van de aanwezige uilen. Omdat ze de beestjes niet allemaal thuis kon bergen is er een aantal naar hun vakantiehuisje in Zeeland verhuisd, maar die komen speciaal voor de tentoonstelling terug naar Princenhage.

Pierre van Diepen bezit ruim 300 verschillende kwartetspellen. Hij heeft zich ook in de achtergronden ervan verdiept. Wanneer het kwartetspel is ontstaan is niet met zekerheid bekend maar aangenomen wordt dat dit zo rond 1850 is geweest, waarbij het de naam 'happy families' kreeg. Het bestond uit 5 kaarten, dus in feite een kwintet. In Nederland kwam zo rond 1875 het kwartetspel in opkomst waarbij al spoedig de mogelijkheid tot het maken van reclame op de kaarten werd onderkend. Het verzamelen van kwartetspellen is door Pierre niet bewust begonnen maar het begin moet dateren uit eind jaren '80. Zelf had hij er een paar en bij de verhuizing van een vriend stonden er enkele klaar om in de container te verdwijnen. Op een rommelmarkt kwam hij een heel oud spel tegen en zo groeide het. De afbeeldingen op de kaarten zijn wel het meest leuke van de verzameling; zij variëren van primitief tot grafische kunststukjes Om het spel ook voor de allerjongsten aantrekkelijk te maken zijn er zogenaamde kleuter-kwartetten uitgebracht: alleen plaatjes, geen tekst. De jongst verschenen spellen, die nauwelijks meer kwartet genoemd mogen worden zijn de "taalkwartetten", waarbij al spelend een aantal woorden en zinnen in een vreemde taal geleerd kan worden. Tijdens de tentoonstelling wordt de Italiaanse versie getoond, maar er bestaan ook Engelse, Franse en Spaanse versies. De verzameling van Pierre van Diepen laat zien dat over heel veel onderwerpen een spel is verschenen, maar de onderwerpen waarover de meeste kwartetten zijn uitgebracht zijn: auto's, bloemen, dieren, sport en sprookjes.


Overige nieuwsberichten